Do Prahy míří další stovky Dánů. Jsme připraveni, hlásí policie

Praha – Do hlavního města tento týden přijíždí čerstvá várka několika stovek dánských studentů. Na pobyty s levným alkoholem je k nám nalákaly cestovní kanceláře. Tisíce seveřanů, kteří v metropoli tráví jarní prázdniny, už u nás minulý týden stačily zdemolovat vybavení několika hotelů a napáchat řadu škod v barech a restauracích. Policisté a záchranáři prohlašují, že jsou na případné řádění připraveni.

„Budou-li poznatky o tom, že další turisté, kteří cestují autobusy do metropole, jsou nějakým způsobem problémoví a dochází z jejich strany k incidentům, například na benzínkách, budeme na jejich aktivity protiprávního charakteru připraveni,“ slibuje mluvčí pražské policie Tomáš Hulan a dodává, že pořádkové síly jsou schopny Dány příslušným způsobem „přivítat“.

V posledních dnech opilí Dánové se kromě vzájemných bitek uchýlili také k demolování ubytovacích zařízení. V pátek například museli policisté vyjíždět ke konfliktu dánských turistů s pracovníky hotelu v Sokolské ulici v Praze 2, kde podle zaměstnanců hotelu hosté vystříkali několik hasicích přístrojů a srolovali koberce. Nakonec ale nebyl nikdo zadržen. Dánové již předem zaplatili zálohu, která škody pokryla.

Rozhovor s Tomášem Hulanem (zdroj: ČT24)

Policie nyní přesto konkrétní budovy hlídat nebudou. „To je především na vlastnících daného hotelu či ubytovny. Samozřejmě ve chvíli, kdy by tam došlo k jakémukoliv protiprávnímu jednání, tak jsme samozřejmě připraveni zakročit,“ zdůraznil Hulan.

Policisté udržují posílené hlídky

Jarní prázdniny budou v Dánsku trvat ještě celý týden. Pražská policie proto ponechá zesílené hlídky v pohotovosti. „Bezpečnostní opatření jsme nastavili už v průběhu minulého týdne. V těchto opatření samozřejmě pokračujeme, protože do republiky cestují další turisté, nicméně je přizpůsobujeme aktuální situaci,“ poznamenal mluvčí Hulan.

V pohotovosti je kolem sta policistů, ale i příslušníci speciální pořádkové jednotky. Státní policii pomohou i desítky pražských strážníků. Od pátku až do odvolání jsou vyčleněni právě jen pro dohled nad bezpečností v centru města a MHD v souvislosti s příjezdem Dánů. Připraveno pomoci bude ještě asi 200 strážníků, kteří se budou jinak věnovat běžné službě.

Hotelový pokoj po pobytu Dánů
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Dan Materna

Prahu navštívilo asi 8 000 studentů, v průměru na dva až tři dny. V ulicích města policisté řešili desítky incidentů, konkrétně narušení veřejného pořádku, trestných činů v této souvislosti řešili minimum. Příkladem bylo napadení zasahujících kriminalistů, kteří přijeli do ulice V Kolkovně řešit potyčku mezi Dány. Dva útočníci poté podle Hulana skončili na policejní služebně s obviněním z trestných činů útoku na úřední osobu a rušení veřejného pořádku.

Podle dánského tisku je Praha u dánských turistů oblíbená, každoročně jich přijede kolem 200 000, ale masové zájezdy mládeže jsou novým trendem. „Praha je velmi hezké město, mládež však láká také levné pivo,“ citoval deník Bergenske Tidende dánského velvyslance v ČR Christiana Hoppeho. Cestovní agentura Rejsemaegleren přivezla loni do Prahy dva a půl tisíce mladých Dánů, letos už toto číslo vzrostlo na 10 000, píše list Jyllands-Posten.

Noční můra v Praze

Mnozí mladí Dánové líčili po návratu z Prahy svůj pobyt jako noční můru. Student gymnázia Nikolai Toftegaard byl prý pobodán před nočním klubem v centru Prahy, ačkoliv se podle svých slov neúčastnil předchozí rvačky na diskotéce. „Drželi mě pevně a jeden z nich vytáhl nůž. V tu chvíli mne napadlo, že jestli jim neuniknu, bude po mně,“ uvedl.

Hotelový pokoj po pobytu Dánů
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Dan Materna

Terčem stížností se podle dánského tisku stala zejména agentura Rejsemaegleren. Klienti firmy, která se na zájezdy pro žáky vyšších ročníků gymnázií a obchodních škol zaměřuje, popisují zájezdy jako chaotické a špatně organizované. Poukazují na autobusy s řidiči, kteří neznají cestu a neumějí mluvit dánsky ani anglicky, nekompetentní, či někdy opilé průvodce, nefungující telefonní čísla pro nouzové situace.

Společnost Rejsemaegleren naopak tvrdí, že všichni její zákazníci jsou spokojení. „Všichni hosté jsou šťastní, v Praze je bezpečno. V ulicích hlídkuje policie, je to bezpečné místo k pobytu,“ citovala jednoho z průvodců kanceláře dánská tisková agentura Ritzau.