Heger vezme peníze nemocnicím bez lékařů

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce dojednat se zdravotními pojišťovnami, aby po 1. březnu platily méně nemocnicím, které kvůli masovým odchodům lékařů omezí péči. Ušetřené peníze by měly poslat nemocnicím a ambulancím specialistů, kteří se o pacienty navíc postarají. Tento Hegerův záměr je součástí opatření, jež připravil k řešení situace po výpovědích lékařů v odborové akci Děkujeme, odcházíme.

Výpověď se podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně očekává celkem od 3 772 lékařů, což je zhruba 18,6 procenta z celkového počtu 20 tisíc lékařů působících v českých a moravských nemocnicích. Část lékařů ale má menší úvazek, někdy i jen pětinový či desetinový. Součet všech úvazků včetně částečných v celé republice dá podle statistiků necelých 19 tisíc přepočteného počtu lékařů.

Ministerstvo zašle pojišťovnám upozornění na nemocnice se značným počtem výpovědí, aby zkontrolovaly personální vybavení nemocnic. Chce také iniciovat dohodu pojišťoven, že si v letech 2011 a 2012 dobrovolně sníží peníze na provoz a omezí i peníze do prevence, jako to bylo v předchozích dvou letech. Tyto peníze dají do zdravotní péče.

Hegerovy plány podpořilo dnes předsednictvo TOP 09. „Připravené reformní kroky povedou k zachování kvality a dostupnosti péče, k adekvátní odměně zdravotnického personálu za úroveň poskytované péče a k optimalizaci vzdělávání lékařům,“ uvádí se v prohlášení strany.

Heger se sejde se šéfy nemocnic

Heger nyní prověřuje personální situaci ve fakultních nemocnicích, které tvoří páteřní síť systému. V pátek se sejde s řediteli 11 fakultních nemocnic, jež ministerstvo přímo řídí. Ředitelé nemocnic by měli v těchto dnech jednat s lékaři a mimo jiné je upozornit na obtížnost návratu. Ministr nabídne kapacity fakultních nemocnic krajům.

Ministerstvo si od hejtmanů vyžádá informace o situaci v krajských zařízeních, postup ministerstva i krajů bude koordinovaný. „Aktuálně ze 191 nemocnic akutní péče je zasaženo výpověďmi 72. Pokud se vyřadí nemocnice, kde je výpovědí méně než deset, dostáváme se k číslu 59 nemocnic, což je jen 31 procent. Z čísel plyne, že kolaps akutní péče, jímž hrozí odbory, nenastane,“ shrnul mluvčí.