Slunce nás zatím moc neohřálo. A šedivo bude až do března

Praha - Sluneční paprsky se od začátku letošního roku zatím moc neukázaly. Za celý leden svítilo slunce průměrně jen 20 hodin, což je 43 procent délky svitu obvyklé pro toto období. Minulý týden to byly dokonce jen dvě hodiny. Extrémní hodnoty pak podle meteorologa ČHMÚ vykazuje například Adršpach, kde za celý leden svítilo slunce méně než hodinu. Zatažené nebe navíc vydrží až do března, vyčasí se jen koncem února. V té době už také vystoupají teploty nad nulu, postupně může být až 11 stupňů.

V lednu obvykle svítí slunce více než 45 hodin, v únoru pak asi 73 hodin. Letošní první měsíc roku byl ale tak zatažený a na slunce chudý, že i ve Starém Městě u Uherského Hradiště a Kuchařovicích na Znojemsku, kde bylo paprsků nejvíc, naměřili meteorologové jen kolem 37 hodin slunečního svitu.

V červnu a červenci svítí slunce až 200 hodin

„Na druhé straně statistiky ale stojí fakt, že prosinec byl z hlediska množství slunce spíše nadprůměrný, takže letošní zima až tak depresivní není,“ upozornil meteorolog Martin Štros z meteocentrum.cz. Dlouhodobé měsíční průměry kolísají na českém území mezi 50 hodinami v zimních měsících až po zhruba 200 hodin v červnu a červenci.

Západ slunce na cestě mezi Stříbrem a Svinnou
Zdroj: Facebook/Olga Bunková

Délka slunečního svitu výrazně ovlivňuje lidskou psychiku, v severských zemích jsou například mnohem častější takzvané zimní deprese. V Česku je nejvyšší počet sebevražd na jaře. Lidem citlivým na nedostatek slunečního světla odborníci doporučují pořídit si speciální lampu s intenzivním bílým světlem, normální žárovka nestačí, nebo vyjet za sluncem do jižních států.

Oblaka pokryjí oblohu až do konce února

Oblačno hlásí meteorologové až do konce února, postupně se bude přidávat sněžení, smíšené srážky a déšť. Koncem měsíce se pak může oteplit až na pět stupňů Celsia. S příchodem března bude nejprve převážně polojasno až oblačno. Postupně přibude oblačnosti i srážek, na horách lze očekávat sněžení nebo déšť se sněhem. Nejvyšší teploty se přes den mohou vyšplhat až na sedm stupňů.

Déšť
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

V polovině března pak meteorologové očekávají spíše oblačné počasí, občasné srážky, na horách střídavě déšť i sněžení. Denní maxima se budou pohybovat mezi dvěma až osmi stupni, při přechodně zmenšené oblačnosti může být až 11 stupňů Celsia.

Reportáž Radka Kříže o nedostatku světla v lednu (zdroj: ČT24)