Policie rozbila gang kuplířů, některé dívky prodaly vlastní rodiny

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi osm mužů z Kladenska ve věku od 22 do 47 let. Podle kriminalistů sváželi dívky na dálniční odpočívadlo nedaleko Rudné u Prahy, kde je měli nutit k prostituci. Podle kriminalistů tento prostor ovládli a prostitutkám pak brali vydělané peníze. Některé dívky měly dokonce kuplířům prodat jejich vlastní rodiny. Muži byli obviněni z obchodování s lidmi, kuplířství a nedovolené výroby a jiného nakládání s drogami, za což jim hrozí až 12 let vězení. Pět obviněných skončilo ve vazbě.

Kriminalisté se dostali podezřelým na stopu koncem roku 2011. Prostituci u D5 mělo provozovat 12 až 15 žen, jejich průměrný denní výdělek se pohyboval kolem 4 000 korun. Ženy ho ale musely celý odevzdat údajným kuplířům. Od jiných prostitutek měli zase podezřelí dostávat peníze za to, že mohly sexuální služby nabízet na stejném místě jako dovážené ženy. Obviněným za to zpravidla platily denní poplatek 1 000 korun.

Za prodanou dívku měl otec inkasovat i část výdělku, zhruba 100 eur týdně

Podle detektivů dokonce měli podezřelí některé dívky koupit přímo od jejich rodin. „Za 200 eur (asi 5 000 korun) tak měl například jeden otec prodat v roce 2010 obviněným svou tehdy ani ne osmnáctiletou dceru. Pravidelně pak měl ovšem inkasovat i část výdělku, který dívka odevzdávala obviněným,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Mělo jít zhruba o 100 eur týdně.

Prostitutkám bylo od 17 do 46 let a pocházely z nízkých sociálních a vzdělanostních vrstev. Podle kriminalistů byly zcela odkázané na obviněné, kteří měli zajišťovat pokrytí jejich základních potřeb. V některých případech měli obvinění používat vůči ženám fyzické násilí, vyhrožování či jiné formy nátlaku.

Podle Hantáka jsou všichni podezřelí ve vzájemném příbuzenském vztahu a jejich vůdčí osobností byl třiačtyřicetiletý muž: „Koordinovaně spolupracovali při zajišťování odvozu a svozu žen na místo, vzájemně se informovali o probíhajících policejních kontrolách, o situaci a stavu možných zákazníků a vzájemně si vypomáhali při vybírání peněz od prostitutek za poskytnuté sexuální služby.“

Policejní záběry ze zatýkání podezřelých (zdroj: ČT24)