Topolánek se jako podnikatel činí, založil investiční skupinu

Praha – Někdejší premiér Mirek Topolánek působí stále více v podnikatelské sféře. Nejnověji spoluzaložil investiční skupinu European Capital Partner Investments (ECPI), která se zaměří na vyhledávání přímých investičních příležitostí ve střední a východní Evropě. S mateřskou ODS se naopak zřejmě brzy rozejde - v březnu má totiž zaplatit členské příspěvky a už dříve avizoval, že to nevidí jako reálné.

Skupina ECPI bude řídit kapitálové investice svých partnerů z řad strategických, finančních a privátní investorů, primárně bude působit ve strojírenském a teplárenském odvětví, příležitostně i v oblasti nemovitostí.

V čele ECPI stojí jeden z vlastníků skupiny Tadeáš Trojan (syn režiséra Ondřeje Trojana), dále pak Michal Pavlas a Alain Wildanger. „Naší ambicí je vyhledávat ve střední a východní Evropě firmy se zajímavým konsolidačním potenciálem a vytvářet z nich postupně významné regionální hráče. V první fázi se chceme zaměřit na ČR a Slovensko,“ uvedl Trojan.

Topolánek nyní předsedá Teplárenskému sdružení, které sdružuje všechny významné firmy tuzemského teplárenství. Působí také jako předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice a generální ředitel společnosti VAE Controls Group se zaměřením na energetiku a infrastrukturu.

Topolánek dá ODS zřejmě brzy vale

S mateřskou ODS, jíž je dlouholetým členem, se možná její někdejší předseda brzy rozloučí. V prosincovém rozhovoru pro Týdeník Euro totiž řekl, že nemá v plánu zaplatit v březnu členský příspěvek. „Obávám se, že moje ochota zaplatit v březnu příštího roku další členské příspěvky, a tím demonstrovat pokračování svého členství, se bude limitně blížit nule,“ řekl tehdy Euru Topolánek. Na adresu ODS se vyjádřil kriticky na listopadovém kongresu strany. Tehdy varoval, že se ODS stává malou stranou, a přirovnal ji k Titaniku. V kritice pokračoval i v lednu letošního roku v souvislosti s neúspěchem kandidáta občanských demokratů Přemysla Sobotky v prezidentských volbách.

Topolánek do ODS vstoupil v roce 1994 a v listopadu 2002 se po Václavu Klausovi stal jejím předsedou. Z čela strany odešel před volbami v roce 2010, a to i po nátlaku z řad vlastních spolustraníků. Nahradil ho Petr Nečas.