Se stížnostmi proti amnestiím uspějeme, věří šéf žalobců Zeman

Praha – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman při dnešní debatě v Senátu prohlásil, že nejspornější část amnestie, která je napadena u Ústavního soudu, se zatím dotkla 327 kauz. Týká se zastavení trestních stíhání, která trvala přes osm let a u nichž obviněným hrozilo nejvýše deset let vězení. V rozhovoru pro Českou televizi označil za závažné ty, kterými se zabývala obě vrchní zastupitelství. Proti amnestii podali v těchto případech žalobci stížnost, Zeman věří, že uspějí.

  • Jak hodnotíte dopady amnestie?

Pavel Zeman: „S daty, co mám k dispozici, musím říci, že zastavení se týkalo 327 věcí. Vezmeme-li v úvahu, že máme 100 tisíc trestních stíhání ročně, tak jde o malou část. Musíme ale z toho vyjmout těch zhruba 15, 17 kauz, které byly žalovány Vrchním státním zastupitelstvím v Praze a které se týkají závažné hospodářské kriminality. Vyjma těchto věcí se může jednat o kauzy nepříliš závažné.“

  • 200 případů bylo zastaveno ještě před podáním obžaloby, jaká je skladba těchto trestných činů?

Pavel Zeman: "Zhruba polovina se týká majetkové trestné činnosti, asi 13 procent hospodářské trestné činnosti, potom trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných."

  • Mluvil jste o těch nejzávažnějších, u kterých jsou podány stížnosti. Jakou šanci jim dáváte?

Pavel Zeman: "Jako státní zastupitelství si věříme a doufáme, že naději na úspěch máme. Každou stížnost jsme pečlivě zvažovali a podle toho odůvodňovali. Ve všech kauzách žalovaných VSZ v Praze a Olomouci byly podány stížnosti, u jedné jsem podával dovolání. To je kauza H-Systemu."

Soudy se vrací do normálu

Pro některé soudce znamenala amnestie více než sto hodin přesčasů. V posledních dnech se práce českých soudů pomalu vrací do normálu. Třeba brněnský soudce Michal Hoskovec musel dosud projít přes 500 případů, na které se mohla vztahovat amnestie. Aby se mu neprodlužoval čas určený na ostatní kauzy, studoval spisy i ve svém volném čase. „Jeden spis mi zabral průměrně tak deset, patnáct minut. Spíš těch patnáct,“ řekl České televizi.

Amnestie tématem Událostí (zdroj: ČT24)