Dávky už se nezpozdí, slibuje Müllerová

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí nařídilo Úřadům práce, aby stanovily termíny výplat sociálních dávek. Sociální dávky by tak lidé měli dostávat standardně a v obvyklých termínech. Přislíbila to šéfka resortu Ludmila Müllerová (TOP 09). Peníze od státu nedorazily v obvyklé lhůtě ke 30 tisícům lidí. Podle ministryně se úřady potýkaly s technickými problémy systému i dědictvím minulého vedení ministerstva. MPSV převzala Müllerová od svého stranického kolegy Jaromíra Drábka, který rezignoval kvůli problémům se zákonem svého prvního náměstka Vladimíra Šišky.

„Naše ministerstvo i úřady práce přijaly taková opatření, která povedou k celkové stabilizaci systému výplat sociálních dávek, aby současně lidé dostávali dávky v termínech obvyklých, jak jsou na to zvyklí,“ prohlásila ministryně.

Ke zpoždění docházelo především kvůli tomu, že od 1. ledna vešla v platnost novela zákona o sociálně právní ochraně dětí. Pěstounům jsou nově dávky vypláceny formou mzdy a dodavatelská firma podle ministryně sloučila dávku pro pěstouny s dalšími. „Tím, že došlo ke sloučení dávek, došlo i k posunutí termínu výplat… Dávky budou od sebe odděleny, zvlášť proběhne výplata dávek pro pěstouny a zvlášť výplata státní sociální podpory,“ přiblížila systémovou změnu šéfka MPSV.

Náměstek ministryně Roman Chlopčík o zpoždění dávek: "Měsíčně v rámci tohoto objemu vyplácí stát 1,9 milionu kusů jednotlivých dávek, což ve finančním vyjádření činí 6,3 miliardy korun. Toto obrovské množství dávek, které rozesíláme klientům, prostě systém není schopen propustit najednou. Proto dochází k tomu, že jednotlivé krajské pobočky mají termíny výplat stanoveny různě a někdy může dojít k posunu…"

Systém vyplácení dávek změnila loni v lednu reforma bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Všechny podpory a příspěvky začaly vydávat pouze úřady práce, které tím přejaly část agendy i úředníků od radnic. Získaly nové počítačové programy, systém však fungoval s komplikacemi a klienti si stěžovali na zpoždění dávek.

Brífink ministryně práce Ludmily Müllerové (zdroj: ČT24)

Nyní se zdržely dávky za asi 183 milionů korun. V polovině měsíce se zpožděním přišly peníze na účet asi 15 tisíců lidí v Olomouckém kraji, dalších 15 tisíc lidí nedostalo v obvyklém termínu státní sociální podporu a pěstounské dávky.

Členka sněmovního výboru Kohoutová je ke zlepšení situace skeptická

„V podstatě jsme se nic nedověděli. Před rokem jsme pořídili nové systémy a zajistili si jedno výplatní místo. Říkali jsme, že člověk dostane jedny dávky v termínu, který se pro něj bude opakovat. Už rok říkám, že systém pořádně nefunguje a že se s tím nic neděje. Vždycky přijdou zástupci ministerstva s tím, že už se to nebude opakovat a za pár měsíců je tu ten problém znova,“ reagovala na avizované změny poslankyně a členka Výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová. Za funkčnost systému nese podle ní ministerstvo plnou odpovědnost.

Poslankyně Lenka Kohoutová ve Studiu ČT24 o výplatě dávek (zdroj: ČT24)