Zeman vítal diplomaty, o těch českých ve světě mluvil se Schwarzenbergem

Praha – Nastupující prezident Miloš Zeman absolvoval další kolo schůzek s vlivnými představiteli politického života, tentokrát se jednalo o představitele evropské diplomacie. Ve své kanceláři v Loretánské ulici na pražských Hradčanech přijal francouzského velvyslance Pierra Lévyho a evropského komisaře Štefana Fülleho. Ten mu také vyřídil pozdravení od šéfa Evropské komise Manuela Barrosa, jenž se chce se Zemanem co nejdříve setkat. K Zemanovi přijel nečekaně i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, prý informovat ho o zahraniční politice.

Podle nastupujícího prezidenta byly hlavním tématem jednání s ministrem zahraničí ambasadorské posty. „Dospěli jsme k názoru, že se s panem ministrem a s kandidáty na velvyslance po mé inauguraci setkáme a budeme jednotlivé ambasády probírat,“ prohlásil Zeman při odchodu z kanceláře.

Barroso se třese na setkání se Zemanem

„Pan předseda Barroso je velmi zainteresován na tom, aby došlo k co nejdřívější schůzce s panem prezidentem Zemanem, a hrozně mi kladl na srdce, abych toto panu prezidentu Zemanovi vyjádřil. Zpátky do Bruselu odjíždím s pozitivními vzkazy,“ uvedl eurokomisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Fülle, který do Prahy přivezl Zemanovi Barrosovo pozvání.

U budoucího prezidenta nakonec eurokomisař strávil více než hodinu. Hovořili spolu příznačně o evropských záležitostech. „Bavili jsme se o vnitřních procesech v Evropské unii, o tom, kam směřuje, bavili jsme se o strukturálních fondech, o úloze České republiky a potřebě vést u nás daleko širší a hlubší diskusi o tom, kam unie směřuje,“ popsal průběh schůzky.

Štefan Füle
Zdroj: ČT24

Hovor se stočil také na vyvěšení vlajky EU na Pražském hradě. Slavnostní akt chce Miloš Zeman podle svého dřívějšího vyjádření provést právě za přítomnosti předsedy Evropské komise, a deklarovat tak proměnu českého postoje k evropské integraci.

Zeman politoval neúspěch Arevy

Vedle Fülleho navštívil Zemana také velvyslanec Francie Pierre Lévy, který nově zvolenému prezidentovi tlumočil pozdravy od francouzského prezidenta, socialisty Francoise Hollanda. S Lévym jednal o situaci v Evropě a ekonomických tématech. Zmínili také dostavbu Temelína, z níž byla vyloučena francouzská Areva. Podle Lévyho toho společnost lituje. „Hovořili jsme i o operaci v africkém Mali a tom, jak je důležité bojovat proti terorismu,“ dodal Lévy. Češi do Mali vysílají vlastní vojenský tým, který bude střežit velitelství v hlavním městě Bamaku, kde působí francouzské ozbrojené síly.

Zeman podle Lévyho v budoucnu navštíví Francii. O konkrétním datu však s nastupujícím prezidentem nehovořil. Jedná se již o několikáté setkání se zahraničními velvyslanci; v minulých dnech Zeman jednal s velvyslancem Spojených států a Izraele.

Vydáno pod