Zeman slaví cestu na Hrad – v místě, kde ji chtěl oslavit už před 10 lety

Praha – Pražské podhradí slaví nástup nového prezidenta. V malostranském sídle Jazzové sekce se dnes večer koná soukromá oslava Miloše Zemana a jeho nejbližších příznivců, kterou pro nastávající hlavu státu uspořádal předseda sekce Karel Srp. Oslavy jsou to přitom víc než symbolické – právě v malostranské Valdštejnské ulici měl Miloš Zeman oslavit zvolení prezidentem už před deseti lety v roce 2003, v čele České republiky tehdy ovšem nakonec stanul Václav Klaus.

Mezi účastníky dnešních oslav patří ministři Zemanovy bývalé vlády, do sídla Jazzové sekce zavítal například bývalý ministr dopravy Jaromír Schling, exministr školství Eduard Zeman nebo někdejší šéf české diplomacie Jan Kavan.

Mezi pozvanými hosty jsou vedle Zemanových ministrů třeba bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, spisovatel Zdeněk Mahler, předseda pražského městského soudu Jan Sváček nebo spisovatelka Lenka Procházková, která na sebe upoutala pozornost i coby kritička církevních restitucí.

Jazzová sekce je fenomén pražské klubové scény 70. let. Představuje relativně nezávislou zájmovou organizaci sdružující příznivce jazzové hudby, organizovala koncerty i hudební festivaly. „Můj vztah, jak už jsem řekl, je velmi dlouhodobý, já jsem na schůzky Jazzové sekce chodil pravidelně minimálně patnáct let,“ řekl o Jazzové sekci nastupující prezident Miloš Zeman.

„Celé setkání bude koncipováno jako vzpomínková záležitost, že je to 10 let, co právě v těchto prostorách jsme čekali, že se Miloš Zeman vrátí z Hradu a řekne, že je prezident,“ uvedl ještě před začátkem večírku předseda Jazzové sekce-Artforum Karel Srp. V roce 2003 ovšem prezidentskou volbu opanoval Václav Klaus. Miloš Zeman se účastnil až v pořadí druhé volby, zvolen nebyl i kvůli několika zákonodárcům z řad ČSSD, jejímž byl tehdy čestným předsedou.

Přípravy na oslavu začaly už před polednem. Podávat se bude guláš a moravská a moldavská vína. V prostorách bude hrát živá jazzová hudba ve stylu 30. let.

Miloš Zeman slaví v Jazzové sekci (zdroj: ČT24)
Vydáno pod