Soud i napodruhé zprostil Knetiga obvinění z úplatkářství

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes i napodruhé zprostil obžaloby z nepřímého úplatkářství Martina Knetiga, exporadce bývalého ministra životního prostředí. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupkyně se na místě odvolala. Knetig, někdejší poradce ministra Pavla Drobila, podle obžaloby požadoval v roce 2010 úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání peněz Státního fondu životního prostředí v bankách.

Soudkyně Šárka Šantorová odůvodnila dnešní zprošťující rozsudek tím, že v obžalobě není dostatek důkazů, na jejichž základě by Knetiga mohla uznat vinným. Upozornila, že musí postupovat podle zásady, podle které soud v případě pochybnosti o vině rozhodne ve prospěch obžalovaného. Soud dnes Knetigův případ posuzoval již podruhé. Také napoprvé muže zprostil obžaloby, odvolací senát pražského městského soudu ale rozsudek následně zrušil a nařídil doplnit dokazování.

V říjnu 2010 Knetig podle žalobce nabídl při schůzce v restauraci členovi představenstva Komerční banky Vladimíru Jeřábkovi, aby sponzoroval ODS. Za to mu sliboval, že zajistí uložení peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na šéfa fondu tlačil, aby svěřil zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.

Libor Michálek

Muž, který spustil první velkou kauzu Nečasova kabinetu, se v minulých volbách stal senátorem. Jako nestraník uspěl s podporou koalice Pirátů, lidovců a zelených. Nově zvolený prezident Miloš Zeman zmínil senátora Michálka jako možného kandidáta na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Na nahrávkách, které Michálek zveřejnil v prosinci 2010, popisuje Knetig, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek o svých podezřeních řekl ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl pak prý Michálkovi místo svého náměstka.

Drobilova kauza se znovu otevírat nebude

Policisté se dříve zabývali také tím, jestli nepodplácel ministr Drobil Michálka. Nejprve případ odložili, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman jej však opět otevřel. V červnu loňského roku policisté kauzu odložili znovu. Nejvyšší státní zastupitelství pak oznámilo, že ji už znovu otevírat nebude.

Pavel Drobil

Místopředseda a manažer volební kampaně ODS Drobil se po špatném výsledku strany v posledních krajských a senátních volbách rozhodl neobhajovat post místopředsedy strany.

Drobil se kvůli aféře distancoval od Knetiga. Tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval, všechna obvinění ale odmítl.

Vydáno pod