Mlsna má nakročeno do taláru unijního soudce

Praha – Kabinet premiéra Petra Nečase nominoval ministra bez portfeje a šéfa legislativní rady vlády Petra Mlsnu do funkce soudce Soudního dvora Evropské unie za ČR. Nominace ale automaticky neznamená, že uchazeč o post uspěje.

„Je pravda, že vláda dnes nominovala pana Mlsnu na tento post. To ale není konečné slovo, rozhodnou orgány Evropské unie,“ uvedl na dotaz, zda se Mlsna stane soudcem v Lucemburku, ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

V lednu vláda neschválila opětovnou nominaci nynější soudkyně Soudního dvora EU Ireny Pelikánové do funkce. Jméno Pelikánové následně v médiích zaznělo mezi právními odborníky, o nichž zvolený prezident Miloš Zeman uvažuje jako o možných kandidátech pro funkci českého ústavního soudce.

Nový soudce Soudního dvora EU za Česko by měl do funkce nastoupit od září. Materiál pro vládu uvádí, že sedmičlenný výbor tvořený na základě Smlouvy o fungování EU bývalými členy soudního dvora, členy nejvyšších vnitrostátních soudů a známými právníky, který posuzuje vhodnost kandidátů, se k Mlsnovi nemusí postavit kladně.

  • Soudní dvůr v Lucemburku autor: CHRISTOPHE KARABA, zdroj: ISIFA/EPA
  • Soudní dvůr v Lucemburku autor: ČT24, zdroj: ČT24

Hodnotí právní erudici, pracovní zkušenosti, jazykové schopnosti a osobnost kandidátů. Požaduje 12, lépe ale až 15 let praxe ve vyšší právní pozici, upozorňuje předkládací zpráva pro dnešní jednání kabinetu. Pokud by se k Mlsnovi tento výbor vyjádřil negativně, vláda by musela hledat nového kandidáta.

Pakliže ale Mlsna k soudu opravdu nastoupí, uvolní se ve vládě místo, na které má právo svého ministra nominovat nejmenší vládní stana LIDEM. Určitou dobu stála v čele legislativní rady vlády, kterou nyní vede právě Mlsna, šéfka strany Karolína Peake. Na rok, který zbývá do voleb, by tak zřejmě byly buď oba posty opět sloučeny a Peake by se do vedení legislativní rady vrátila, nebo by LIDEM nominovala nového ministra bez portfeje.