Zeman k Dukovi: Ti, co volili Karla, volili správně

Praha - Miloš Zeman dojednával s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou podobu své prezidentské inaugurace, která jej za týden uvede do funkce hlavy státu. „Při té příležitosti jsem panu kardinálovi sdělil, že jsem pokřtěný římský katolík. To za prvé. A za druhé, že jsem byl v asi deseti letech biřmován na jméno Karel. Takže ti, kdo říkali: 'volíme Karla', volili správně,“ dodal s odkazem na heslo, kterým příznivci podporovali jeho soupeře v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga.

Duka se nakonec kvůli svým povinnostem spojeným s volbou nového papeže možná nebude moci inaugurace zúčastnit. V tom případě by jej zastoupil olomoucký arcibiskup a místopředseda biskupské konference Jan Graubner.

„Co se týká inaugurace, dohodli jsme se na určitém projektu a ten zůstává tak, jak je,“ uvedl Duka. Součástí inaugurace by měla být krátká pobožnost, nejspíš v kapli sv. Václava ve svatovítské katedrále na Pražském hradě. Když v roce 2008 Václav Klaus zahajoval své druhé prezidentské období, poklonil se v Chrámu sv. Víta památce patrona českých zemí. V programu, který zveřejnila ve čtvrtek Zemanova mluvčí, se uvádí, že prezident položí květiny k ostatkům sv. Václava.  

V roce 2008 byl kromě prezidentského páru přítomen v kapli tehdejší arcibiskup Miloslav Vlk, který patrona české země požádal o vyslyšení prosby, aby hlava státu „dobře a prozíravě“ vykonávala svůj úřad.  

O katedrálu se mezi prezidentskou kanceláří a katolickou církví vedl léta spor, který před třemi lety smírem ukončili Duka a Klaus. „Smlouva o katedrále je platná a Miloš Zeman ji respektuje,“ řekl ke svým jednáním se Zemanem o této věci arcibiskup. Smlouva podle něj ukázala také své perspektivy do budoucna. Podle dohody z května 2010 se stát a církev mají o chrám starat společně. 

Praha
Zdroj: ISIFA/VLP/Divíšek MArtin

Duka: Volba papeže bude trvat „o něco déle“

Duka připustil, že v souvislosti s vývojem kolem odchodu papeže Benedikta XVI. a volbou papeže nového se nejspíš v pátek nebude moci Zemanovy inaugurace osobně zúčastnit. Generální kongregace, která určí termín volby nového papeže, se ve Vatikánu sejde v pondělí. Duka se tohoto jednání zúčastní. 

Kardinál sám při odchodu od Zemana zopakoval, že jako volitel papeže nesmí podle pravidel říct nic k tomu, koho bude volit. Předpokládá však, že volba bude trvat „o něco déle“, neboť mezi kandidáty není žádný s výraznou převahou nad ostatními. Vatikán podle Duky nyní stojí především před volbou, zda se ve chvíli, kdy „Evropa už nehraje první housle“, ujme vedení církve opět Evropan, či někdo z jiné části světa.