Kauza drahých jízdenek - policie odhadla škodu na 56 milionů

Praha – Jednatel společnosti Cross Point Pavel Švarc odmítl obvinění policie z korupčního jednání při přípravě výběrového řízení pražského dopravního podniku na prodej jízdenek ve vestibulech metra. Proti stíhání podal stížnost. Angažováním firmy Cross Point pro prodej jízdenek MHD údajně utrpěl pražský dopravní podnik škodu 56 milionů korun. Podle dosavadního vyšetřování tuto sumu odhaduje policie, jak sdělil bývalý šéf DP Martin Dvořák, momentálně kvůli zakázce stíhaný. On sám tvrdí, že podnik o žádné peníze nepřišel, a odvolává se mimo jiné na závěry auditorské společnosti KPMG.

Firma Cross Point údajně prodávala jízdenky ve vestibulech metra dráž než její předchůdce. Policie kvůli zakázce začala stíhat čtyři lidi. Obvinila je z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za což hrozí až osmileté vězení. Kromě Dvořáka je podle médií stíhán také bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner, bývalý ředitel úseku služeb DP Tomáš Petana a jednatel firmy Cross Point Pavel Švarc. 

Švarcovi klade policie podle jeho slov za vinu zejména to, že s Dvořákem dojednali podmínky výběrového řízení na prodej jízdenek tak, aby se vítězem mohla stát pouze firma Cross Point. Diskriminační měl být zejména požadavek, aby uchazeči o zakázku předložili certifikát jakosti ISO 9000. Například šéf společnosti Šoch, která prodej jízdních dokladů zajišťovala předtím, uvedl, že jeho firma certifikát neměla a nemohla si ho ani dostatečně rychle vyřídit. S tím ale Švarc nesouhlasí a odmítá také tvrzení, že by se s Dvořákem dříve znali.

Dvořák obvinění odmítá a hodlá podat stížnost

Trestním oznámením se Dvořák brání proti advokátovi Václavu Láskovi, o jehož analýzu se podezření opírá. Podle bývalého ředitele dopravního podniku byla účelová a nesmyslná, stejně jako obvinění. Ve svém čtvrtečním prohlášení uvedl, že „renomovaná mezinárodní auditorská KPMG nezjistila v rámci pražského dopravního podniku u předmětné zakázky vznik jakékoli škody“. 

Martin Dvořák
Zdroj: ČT24

Proti tomu ale stojí aktuální vyjádření mluvčí Konečné. „Škodu nebylo možné kvantifikovat, protože většina informací potřebných ke spolehlivému provedení takové analýzy nebyla dostupná kvůli probíhajícímu policejnímu vyšetřování.“ KPMG podle ní prověřovala čtyři transakce zmiňované Láskou. Podle policie je pak prý škoda 56 milionů. „Ovšem není doložena ve sděleném obvinění. A jde to i proti všem doposud zpracovaným posudkům,“ tvrdí Dvořák. 

Dopravní podnik hlavního města Prahy vypověděl smlouvu s firmou Cross Point loni na podzim. Vedení dopravního podniku se tak rozhodlo na základě trestního oznámení advokáta Lásky, který pro nové vedení dopravního podniku prověřoval některé ze starších smluv.