Lyžařské areály zažívají rekordní víkend, zájem o výcvikové kurzy upadá

Praha - Jeden z nejrušnějších dnů letošní zimy mají za sebou lyžařská střediska. Jen na Šumavu zamířily tisíce lidí. Ty tam přilákalo hlavně slunečné počasí. Podobné to dnes bylo i v Beskydech, kde vládlo stejně příjemné počasí, nebo v Jeseníkách. Pro skiareály jsou v poslední době důležité právě víkendové návštěvy, kdy jsou lyžařská střediska plná. Přes týden je zájem výrazně menší i kvůli tomu, že na hory míří každý rok méně školních lyžařských kurzů. Školy se snaží děti nalákat, třeba půjčením lyžařské výbavy. Ani to ale kolikrát nestačí. Před třiceti lety byly kurzy tradiční součástí výuky, teď je ale z lyžování ve školách jen nepovinný kurz.

V některých školách se na lyžařské kurzy už vůbec nejezdí. „Snažili jsme se ty dva uplynulé roky a letos už jsme se vlastně ani nesnažili,“ uvedl ředitel ZŠ Meteorologická Zdeněk Bělecký. Podobný nezájem je ale i v dalších školách. Podle učitelů přitom někdy větší roli než peníze hraje pohodlnost dětí.

Zájem o lyžařské kurzy upadá (zdroj: ČT24)

Tam, kde by děti jet chtěly, ale peníze někdy skutečně chybí. Počet žáků, kteří na kurzy jezdí, i proto pořád klesá.

Počet žáků na lyžařských kurzech
Zdroj: ČT24/MŠMT

Pobyt vyjde zhruba na tři až pět tisíc, vlastní výbava pak na deset nebo její půjčení kolem 1 500 korun. Pro rodiče je to někdy moc. Některé školy proto dětem třeba samy půjčují lyže.

Podle ředitele ZŠ Velvary Petra Doška rodiče velice zvažují, do čeho budou investovat a kam dítě pošlou. Peníze na kurz navíc velvarská škola vybírá ne najednou, ale natřikrát, pro rodiče je to snesitelnější.

V roce 2005 odjelo na lyžařský výcvik skoro sto padesát tisíc školáků, letos jich už bylo o třicet tisíc méně.