Vojenská paráda k inauguraci prezidenta už proběhla. Zatím nanečisto

Praha – Na Pražském hradě nacvičovalo 240 vojáků Armády ČR a Hradní stráže vojenskou přehlídku, která se odehraje v pátek při příležitosti inaugurace nového prezidenta Miloše Zemana. Zúčastní se jí představitelé 10 historických a bezmála 40 bojových praporů.

Velitel Hradní stráže Radim Studený České televizi přiblížil, že předmětem nácviku byla především koordinace manévrů s hudbou. Na nácvik dohlížel i ředitel protokolu Kanceláře prezidenta Jindřich Forejt, který při ní bude v pátek Zemana osobně doprovázet. „Součástí programu je i v podstatě první kontakt vrchního velitele ozbrojených sil s armádou,“ řekl Forejt pro ČT. Vojáci projdou před novým prezidentem v pátek v 11 hodin na 3. nádvoří Pražského hradu. Přehlídka má trvat asi 15 minut.

Zemanova inaugurace uzavře v pátek dopoledne všechny návštěvnické objekty Pražského hradu. Od dnešního dne až do soboty se turisté nedostanou do horního podlaží Starého královského paláce. V pátek zavřou své brány také objekty Národní galerie na Hradčanském náměstí, tedy Schwarzenberský a Šternberský palác.

Prezidentské dění před inaugurací Miloše Zemana (zdroj: ČT24)