Občanští demokraté klesli po 15 letech pod 15 procent

Praha – Aktuální průzkum agentury ppm factum hovoří o poklesu podpory Občanské demokratické strany pod hranici 15 procent, čímž se dostala i za KSČM. U respondentů by zvítězila ČSSD s 25,9 procenty před druhou TOP 09 následovanou právě komunisty a ODS. Výsledky by sněmovní křesla přisoudily i zástupcům KDU-ČSL a Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ).

Podle volebního modelu ppm factum by sociální demokraté pravděpodobně dostali ve sněmovně 66 křesel. TOP 09 by jich za 16,5 procenta hlasů získala 40. Pro komunisty by hlasovalo 13,6 procenta lidí, to by jim přineslo 31 křesel. ODS by ve volbách získala podporu 13,3 procenta lidí a následně 32 mandátů. Lidovci by mohli získat 15 křesel za 7,8 procenta preferenčních hlasů a Zemanovci 16 za 7,5 procenta podpory.

Voleb by se podle průzkumu zúčastnila na přelomu února a března polovina voličů. Předpokládaná účast by tak byla výrazně nižší než ve volbách v roce 2010, kdy odvolilo téměř 63 procent občanů.

Jan Herzmann, ředitel ppm factum:

„Neměli bychom z výsledku dělat žádný prognostický závěr k výsledku, které se budou konat za rok a čtvrt nebo rok a půl. Příčiny jsou v politice i personálních záležitostech ODS. Straně se nedaří přesvědčit veřejnost, že dělá reformy vhodným a potřebným způsobem a panu premiérovi jako předsedovi ODS se nedaří dostatečně zřetelně komunikovat s veřejností.“

Případná kombinatorika s čísly průzkumu ukazuje, že případná středolevá koalice ČSSD, SPOZ, KDU-ČSL se blíží ke stovce mandátů. Pohodlnou ústavní většinou 137 mandátů by ale disponovala koalice sociálních demokratů, Zemanovců, lidovců a TOP 09. Teoreticky možná by byla i smlouva ČSSD s TOP 09, které by dohromady daly většinu 106 mandátů.

Ředitel ppm factum Jan Herzmann o průzkumu (zdroj: ČT24)

Průzkumu se ve dnech od 21. února do 4. března zúčastnila tisícovka lidí starších 18 let. K volbám by podle něj přišla polovina voličů. Předpokládaná účast by tak byla výrazně nižší než ve volbách v roce 2010, kdy odvolilo téměř 63 procent občanů.