Do srdce alkohol nebo mráz. Co vypadá šíleně, může zázračně léčit

Praha – Léčba některých závažných onemocnění může někdy na první pohled působit velmi paradoxně. Takovým příkladem je i léčba srdeční arytmie pomocí kryoenergie - tedy hlubokého zmrazení, které přeruší cestu nesprávných elektrických impulsů do srdce. Metodou hlubokého zmrazení lze léčbu zkrátit na jeden den. Také léčba dávkou alkoholu do srdce působí na první pohled bizarně. Lékaři z pražského IKEMu a nemocnice Na Homolce si od nových postupů slibují rychlejší a účinnější léčbu pacientů.

Lékaři při zákroku vpraví do srdce malý balonek. Sledují ho pomocí kontrastní látky. Když je balonek na svém místě, jeho teplota klesne k minus padesáti stupňům Celsia a jako zátaras přerušuje cestu nesprávným impulsům. Operace je za půl hodiny hotova.

„Pro pacienta jde o méně bolestivý výkon a také méně ohrožující v tom smyslu, že se netvoří krevní sraženiny, které mohou pacienta ohrožovat mozkovou příhodou,“ popsal pro ČT24 pozitiva nekonvenční metody kardiolog Petr Neužil z Nemocnice Na Homolce.

Alkohol rovnou do srdce

O nic méně podivuhodná není ani další metoda, s jejíž pomocí se řeší složitější případy arytmie na hůře dostupných částech srdce. Opět jde o jednoduchý a efektivní postup. Pomocí alkoholu zkrátili lékaři několikahodinový zákrok rovněž na třicet minut. Také v tomto případě využívají balonek s kontrastní látkou, jen místo zmrazení vstřikuje lékař do srdce jeden mililitr alkoholu. Tkáň odumírá, a tím se arytmie blokuje.

Reportáž o nových metodách léčby arytmií (zdroj: ČT24)

V obou případech nových metod se arytmie vrací jen ve dvaceti procentech případů. Zákrok s alkoholem nebo mrazem se ale dá kdykoli úspěšně zopakovat.