Gorilí pohádky letí k africkým dětem i dospělým

Praha - Moja, Richard a další členové gorilí rodiny z pražské zoo jsou hlavními postavami pohádek pro africké děti. Zoologická zahrada posílá v těchto dnech na černý kontinent 15 tisíc pohádkových knížek. Tamní ochránci přírody je budou rozdávat školám v okolí národních parků a rezervací. Místní děti by se tak měly dozvědět víc o ochraně přírody. Gorily jsou hlavně ve střední Africe častým cílem pytláků a hrozí jim vyhynutí. Podobné knížky do Afriky putovaly už před dvěma lety a měly úspěch.

„Učitel z ní předčítá dětem, ale potom se sejde ve vesnici s dospělými - oni neumějí číst - a večer jim z té knížky předčítá. To, co my označujeme jako pohádky, ve střední Africe funguje i na dospělé,“ vysvětlil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Ochranářské aktivity zahrada podporuje dlouhodobě. Už v létě poslala vybavení pro strážce rezervace Dja v Kamerunu, kteří gorily chrání před pytláky. Peníze získala ze sběru starých mobilů, za každý dostala desetikorunu. „Deset korun k deseti korunám putovalo na konto, ze kterého hradíme ochranářské projekty. Mimo jiné také knížku gorilích pohádek,“ uvedla mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Gorily v Africe neohrožuje jenom pytláctví, ale taky těžba koltanu, která je připravuje o jejich přirozené prostředí, a v neposlední řadě virus ebola. „I kdyby všechny ostatní příčiny ohrožení pominuly, přesto gorily během příštích dvaceti let přijdou o 45 procent své populace jenom v důsledku eboly,“ upozornil kurátor savců Pavel Brandl.

Ve volné přírodě žije goril nížinných podle odhadů 150 až 200 tisíc. V pražské zoo má gorilí rodina osm členů. Jedna z nich, samice Kamba, přitom pochází právě z Kamerunu, kam v nejbližších dnech zamíří knížky s jejím příběhem. Podle ochránců přírody hrozí tomuto druhu vyhynutí v nejbližších několika desetiletích.

Africké děti si listují knížkou gorilích pohádek
Zdroj: ČT24