Olga byla obdivuhodná, Ivana je zatím nepřečtenou knihou, tvrdí Špaček

Praha – I přesto, že institut první dámy nelze najít v žádném zákoně, jde o tradiční roli, kterou je povinna hrát manželka prezidenta republiky. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl bývalý tiskový mluvčí Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček. Zmínil mnoho prvních dam, nejdéle se ale zastavil u Olgy Havlové. Ta pro něj znamenala nejen symbol skromnosti a síly osobnosti, ale považoval ji také za svoji přítelkyni. Budoucí první dáma, Ivana Zemanová, se podle Špačka bude držet spíše v ústraní a záři reflektorů se bude vyhýbat, jak to jen půjde.

„První dáma“ není žádná funkce zakotvená v zákoně, jde podle Špačka o tradiční roli, kterou hraje manželka prezidenta republiky. Z diplomatického protokolu vyplývá, že prezidentova manželka je protějškem manželky prezidenta, který přijíždí na státní návštěvu. „Oba dva páry by měly být komplexní a měly by hrát společnou roli,“ zdůraznil Špaček.

První dáma je „neplacená funkce“

Manželka prezidenta republiky plní funkce, které po ní stát chce. Musí se účastnit státních návštěv. Měla by být dobře oblečená s učesaná. Je také důležité, aby se domluvila se svými protějšky. „První dáma nedostává žádný plat, paušální náhrady, ani jiné peníze od státu. O svoji vizáž a garderobu se musí starat sama. Jediné peníze, které jsou k dispozici, je takzvaná paušální náhrada prezidenta republiky. Prezident si z ní hradí cestovné, když zrovna nejde o státní návštěvu, kterou hradí protistrana, hradí si z toho veškeré své ošacení i další výdaje, které souvisí s jeho reprezentací. Část této náhrady může investovat do manželky,“ vysvětlil odborník na etiketu.

Teprve Olga Havlová uchopila roli první dámy zodpovědně, tvrdí Špaček

Podle Špačka to byla ale až manželka prezidenta Václava Havla Olga, která začala vytvářet jakousi image první dámy a její pozici ve veřejném životě a společnosti. „Pro Olgu Havlovou byla role první dámy velmi složitou situací. Než se stal její muž prezidentem, byla to prostá jednoduchá žena ze Žižkova. Byla to šička, později pracovala jako biletářka, neměla žádné vzdělání a neuměla jazyky. I přesto se ale rozhodla podpořit svého manžela a pustila se do toho se vší odpovědností,“ řekl Špaček. Olga Havlová si podle něj našla i další cíl a smysl působení první dámy. Stala se totiž nejvýraznější osobou české charity. Olga prý byla žena nesmírně dobrého srdce, navenek ale vypadala celkem nepřístupně.

Ladislav Špaček:

„Ze začátku jsem z ní měl trochu obavy, působila na mě chladně a nepřístupně. Měl jsem strach, že mezi sebou nenajdeme společnou řeč. To se ale změnilo a ona si mě oblíbila, stali jsme se blízkými. Dodnes vzpomínám na chvíli, kdy mě na sklonku svého života pozvala jen tak na kávu, oba jsme tehdy ale věděli, že je to spíš loučení.“

Olga Havlová neměla podle Špačka žádné poradce ani stylisty. Řídila se svoji intuicí a sama se vzdělávala, hlavně četbou. Vyzařovala z ní prý silná osobnost, ale na druhou stranu i skromnost.

Dagmar Havlová to měla podle Špačka velmi těžké, bulvár ji stíhal na každém kroku

Pro Dagmar Havlovou to bylo nepoměrně těžší než pro její předchůdkyně. Jednak přišla do role první dámy po národem milované Olze a jednak se tu setkaly nešťastné dobové faktory. „Dagmar byla také atraktivní žena, o kterou jevila média větší zájem než o Olgu. Prožila si nesmírně kruté období, kdy byla bulvárem a dalšími médii v závěsu sledována na každém kroku. Trvalo velmi dlouho, než si veřejnost Dagmar Havlovou oblíbila,“ podotkl Špaček. Ten se domnívá, že si paní Dagmar po čase uvědomila, že bude lepší držet se více v ústraní. Hodně podle něj také přispělo to, že našla svůj styl, ať už oblékání, vlasů nebo vystupování. Postupem času se jí podařilo najít ten správný uměřený postoj.

Zemanová se bude vyhýbat záři reflektorů, myslí si Špaček

Ivana Zemanová je podle Špačka zatím velká neznámá. Má podle něj samozřejmě určité zkušenosti s protokolární rolí manželky politika. „Teď je to ale pozice úplně jiná, navíc po dlouhé pauze, kdy byl Miloš Zeman stranou politického, bude pro ni velmi těžké se do toho znovu vpravit. Ivana Zemanová bude podle mě hodně v pozadí, nemyslím si, že by se vystavoval na odiv. Řekl bych, že se bude vyskytovat pouze tam, kde je to nezbytně nutné,“ dodal bývalý mluvčí prezidenta Havla.

Výraznou postavou byla Hana Benešová, manželka prezidenta Beneše. „Všude ho doprovázela a byla mu opravdovou oporou a jeho pravou rukou,“ zmínil se Špaček. Emil Hácha byl vdovec, a proto roli první dámy přebrala jeho dcera Milada Rádlová. Stejně tak to bylo v případě prezidenta Masaryka. Po smrti jeho ženy Charlotty se mu oporou stala jeho dcera Alice Masaryková.