Zemanovi mají radit i ministři jeho vlády

Praha – Favoritem pro funkci hradního kancléře je podle informací České televize šéf Strany práv občanů ZEMANOVCŮ Vratislav Mynář. Nový prezident ale už má jasno i v dalších jménech lidí, kteří v jeho započatém funkčním období budou tvořit jeho nejužší tým na Pražském hradě. Radit by mu měli mimo jiné vybraní ministři jeho bývalé vlády - Miloš Kužvart nebo Jaromír Schling.

Oficiálně má představit Zeman členy svého týmu až příští týden, do té doby i oslovení adepti mlčí. Funkce hradního kancléře nese víc odpovědnosti, než by se mohlo na první pohled zdát. Zastupuje prezidenta při některých významných akcích, třeba při jednání Senátu o kandidátech na ústavní soudce.

Na Hrad by v družině Miloše Zemana měla odejít také třeba jeho mluvčí Hana Burianová, velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček a Zeman už dřív prozradil, že s ním na Hrad půjde jeho tajemník Jaroslav Hlinovský. Po Václavu Klausovi si na Hradě nechá také šéfa protokolu Jindřicha Forejta.

Jako poradci by měli pro Zemana pracovat i někteří bývalí ministři jeho bývalé vlády - někdejší ministři průmyslu Miroslav Grégr, dopravy Jaromír Schling nebo životního prostředí Miloš Kužvart. „Pan prezident nás vyzval ke spolupráci jako poradců v těch jednotlivých oblastech,“ řekl České televizi Miloš Kužvart.

Kdo může patřit k Zemanovým poradcům (zdroj: ČT24)