Útulky se po Vánocích plní psy i exotickou zvěří

Praha - Každoroční evergreen se opakuje i letos. V útulcích po celé republice přibývají nechtěné živé vánoční dárky. Podle Ligy na ochranu zvířat se takhle vrátí každé desáté zvíře. Do útulků se navíc během celého roku a stále častěji dostávají také exotická zvířata, se kterými si jejich majitelé neví rady.

V útulku v pražských Dolních Měcholupech tak skončila například korálovka mexická, kterou v panelákových stoupačkách našla jedna rodina z Řep. Na ulici našli také lidé ve zbídačeném stavu hroznýše královského. Podobně se do útulku dostal i leguán. „Občas se tu objeví zvíře, které je kousavé. Ono to kousnutí bolí, proto se jich majitelé zbavují,“ myslí si vedoucí Záchranné stanice Praha - Jinonice Věra Přibylová.

Obliba méně obvyklých zvířat u nás roste. Populární jsou například miniprasátka, která jejich majitelé venčí na vodítku podobně jako psa. Člověk by si je ale neměl pořizovat jen jako módní trend. Pokud lidé trvají na nepříliš obvyklém mazlíčkovi, měli by si podle Přibylové nejprve sehnat veterináře, který daný druh zvířete umí léčit. Ještě větší problém ale je s dostupností řádně registrovaných léků pro takováto netypická zvířata. Veterináři třeba vědí, jak zvířeti pomoci, leckdy ale nemají co použít.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Po Vánocích tradičně praskají ve švech také psí útulky. Další nápor přijde po Silvestru, kdy vystrašení psi utíkají před hlukem z petard a ohňostrojů.

Vydáno pod