Poslanci už neplatí z náhrad pojistné, polepšili si tak o tisíce

Praha – Oproti předchozím měsícům si zákonodárci polepšili až o několik tisíc, a to díky novele, která jim ruší povinnost odvádět sociální a zdravotní pojištění z náhrad. Připomíná to iDnes.cz. Odvody nemusí za poslance nově platit ani zaměstnavatel, tím sněmovní kancelář podle mluvčího Romana Žambocha ušetří 20 milionů.

„Celková srážená záloha na pojistném je nižší o 3 190 až 4 344 korun v závislosti na místě trvalého bydliště,“ cituje server Žambochovo vyjádření. Díky rozhodnutí poslanců budou v celkové sumě sociálního a zdravotního pojištění chybět zhruba desítky milionů korun ročně. Zůstanou politikům a institucím v roli jejich zaměstnavatelů, připomíná iDnes.

Zrušení odvodů z náhrad kritizují někteří opoziční poslanci i přesto, že opozice změnu umožnila. Většina sociálních demokratů a komunistů ve sněmovně se v prosinci k hlasování o vyšších platech nepřihlásila. Sice tím aktivně nehlasovali, ovšem snížili tím kvórum a umožnili tak přijetí normy.

„Zvyšování platů je proti mému přesvědčení. Pro tuto úpravu jsem nehlasoval. Peníze, které dostanu navíc, pošlu na fond, který pomáhá obětem a pozůstalým domu vybuchlého ve Frenštátu pod Radhoštěm a do budoucna zvýším prostředky, které dávám na podobné účely,“ uvedl místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek pro server.

Sociální a zdravotní pojištění nemusí odvádět vedle poslanců ani senátoři, ministři, premiér a prezident. To samé platí pro jejich „zaměstnavatele“, tedy Senát či Úřad vlády.