Rath by mohl na svobodě ovlivňovat svědky, bojí se Martinec

Praha - Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec nesouhlasí s tím, aby soud propustil Davida Ratha z vazby. Hrozí podle něj, že by mohl ovlivňovat svědky nebo utéct. Poslanec obviněný z korupce by se mohl dostat na svobodu na dvoumilionovou kauci. Jedním z důvodů rozhodnutí soudu je zřejmě zranění Rathova otce. Ten již serveru Lidovky potvrdil, že částku se rodině podařilo dát dohromady.

Podle Rathova advokáta Adama Černého bylo jedním z důvodů pro rozhodnutí o propuštění politika na kauci vážné zranění Rathova otce Ratmíra, který si zlomil páteř. „Uzdravilo by mě, kdyby ho už brzy pustili,“ uvedl v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Rathův otec by prý potřeboval, aby mu syn pomohl.

Nad jednáním soudu se ale podivoval advokát Jaroslav Ortman. „V životě jsem se nesetkal s tím, že novou okolností pro rozhodování o útěkové vazbě je onemocnění příbuzného. Třeba táty,“ uvedl.

Rath je ve vazbě už od loňského května. Podle úřadů za mřížemi musel být ze dvou důvodů - kvůli obavě, že by mohl utéct, a kvůli možnému pokračování v trestné činnosti. V pátek však soud rozhodl o přípustnosti nahrazení útěkové vazby kaucí. Druhý důvod vazby již podle soudu netrvá.

Tomáš Martinec
Zdroj: ČT24

Výběr událostí kolem Davida Ratha:

  • 14. května 2012 – Ratha zadržela policie na ulici v Rudné u Prahy, nedaleko domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Ještě ten den souhlasila s Rathovým zadržením předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).
  • 15. května 2012 – Rathovi bylo sděleno obvinění, policie začala stíhat i další lidi, a to za poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky (mj. exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou nebo šéfy dvou stavebních firem). Rath si údajně vzal úplatek za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Rath to popřel.
  • 16. května 2012 – Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím i na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD, poslanecký mandát si ale ponechal.
  • 5. června 2012 – Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním. Před hlasováním poslanci vyslechli jeho projev, v němž označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného kritika.
  • 18. července 2012 – Policie doručila do sněmovny další žádost o možnost stíhat Ratha pro pokračující trestný čin, a to přijetí úplatku. V žádosti jde o tři nové skutky, které se týkají nákupu zdravotnického vybavení pro krajská zařízení.
  • 7. září 2012 – Sněmovna Ratha vydala k dalšímu trestnímu stíhání.
  • 21. února 2013 – ÚS odmítl poslední z dosud podaných Rathových stížností. V pořadí sedmý podnět (všechny ÚS odmítl) směřoval proti rozhodnutí soudu, který ponechal politikovi jako jeden z důvodů vazebního stíhání možné pokračování v trestné činnosti. Rath zůstává ve vazbě.
  • 1. března 2013 – Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.