Reforma psychiatrie udělá z pacientů bezdomovce, varují kritici

Praha – Kritici chystané reformy psychiatrické péče ji považují za nevyváženou. Obávají se i rušení psychiatrických léčeben, které prý může vést k masivnímu bezdomovectví duševně nemocných a jejich kriminalizaci. Zkušenosti ze Spojených států i Evropy podle nich ukazují, že komunitní péče nemá kapacitu se o klienty postarat. Zajištěna není ani následná sociální péče. Ministerstvo kritiku odmítá, pacienti na ulici a bez péče podle něj nezůstanou.

Ministerstvo počítá s přesunem péče z velkých institucí do menších center blíž pacientovi, chce na to systém nejprve připravit. Historicky první reformu psychiatrické péče hodlá zahájit příští rok a dát na ni šest miliard korun z evropských fondů. „Rozhodně se nestane, aby v důsledku reformy končili pacienti bez péče a na ulici,“ prohlásila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Psychiatři přiznávají, že počet lůžek v léčebnách se určitě musí omezit, vynutí si to ale zlepšení ubytovacího standardu. Za plány na rušení velkých léčeben vidí náměstek ředitele Psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David snahu uspořit veřejné výdaje a možná i získat jejich lukrativní pozemky. Před překotnou reformou varoval dnes také stínový ministr zdravotnictví ČSSD senátor Jan Žaloudík.

Náměstek ředitele Psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David:

  • „Bezdomovectví těžce duševně nemocných už je realitou. Máme informace o tom, že duševně nemocných přibývá i ve vězení… Zavírání psychiatrických ústavů by situaci ještě zhoršilo, jako tomu bylo v celé řadě zemí v zahraničí.“
  • „Podobně, jako to bylo v Budapešti, kde byl zavřen velký psychiatrický ústav, prodán developerům, hovořilo se celou dobu o komunitních centrech a prakticky žádná nebyla vybudována. Předpokládám, že to u nás bude podobné. Možná je v pozadí zájem developerů, ale pokud by byl upřímný úmysl tak, jak je naznačeno, začalo by se právě budováním zmíněných center…“

Znění ale podle Plívové zatím nemá finální podobu, ta by měla být známa do července. Ministerstvo podle ní spolupracuje se zástupci ústavní a komunitní péče, pacientů, rodin i pečovatelů, zdravotních pojišťoven i státní správou.

Ministerstvo usiluje o decentralizaci péče, vzdělávání personálu i změnu financování zdravotně-sociálních služeb. Pokud se během pár let podaří připravit většinovou společnost na změnu, mohou být léčebny postupně uvolňovány. „Teprve pak lze mluvit o úbytku lůžek v léčebnách či přeměně na jiná zařízení. Zrušení léčeben tedy není cílem reformy, ale jejím důsledkem,“ zdůraznila mluvčí.

Psychiatrie v ČR je dlouhodobě podfinancována, za dvě desítky let se nedočkala reformy - ani v organizaci, ani ve financování. Nyní na ni jde 3,5 procenta peněz zdravotnictví, průměr EU je osm procent.

Náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek o reformě psychiatrie (zdroj: ČT24)