Kalousek jde proti ODS, v čele NKÚ nechce Kalu a mluví o handlu

Praha – Vládní koalice není jednotná v otázce obsazení prezidentského postu na Nejvyšším kontrolním úřadu. ODS podle dostupných informací shodně s ČSSD a KSČM prosazuje stávajícího viceprezidenta Miloslava Kalu, jenž v minulosti působil jako sociálnědemokratický poslanec. Vládní TOP 09 ovšem přišla s vlastním kandidátem – poslancem za ODS Miloslavem Vaňkem. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se jedná o odborníka, který na rozdíl od Kaly není produktem partajního handlu a časů opoziční smlouvy.

Podle informací ČTK a serveru iDNES.cz, které ve vysílání čtyřiadvacítky potvrdil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jsou nyní na post prezidenta nominovaní dva kandidáti – stávající viceprezident Miloslav Kala a nově také poslanec za ODS a šéf Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk.

„Chceme odborníka, který by nebyl produktem partajních handlů a který by svou dosavadní praxí garantoval, že může být prezidentem NKÚ, proto navrhujeme pana inženýra Vaňka,“ uvedl pro ČT24 Kalousek. „Pan Kala - ve vší úctě k němu - je produktem opoziční smlouvy, kdy se ODS i ČSSD dohodly na tom, že kolegium NKÚ bude zásadně obsazováno odloženými poslanci, se kterými nikdo neví, jak dál.“

  • Miroslav Kala zdroj: ČT24
  • Nejvyšší kontrolní úřad zdroj: ČT24

Kalousek: Chceme odborníka, ne stranického pretendenta

Server iDNES.cz píše, že nominace člena ODS Vaňka je výrazem Kalouskovy snahy rozbít údajnou dohodu mezi ODS, ČSSD a KSČM. Podle ní by se Kala stal prezidentem a výměnou za to by uvolněný post viceprezidenta obsadila poslankyně ODS a místopředsedkyně kontrolního výboru Zdeňka Horníková.

To dnes Kalousek sice jednoznačně nevyvrátil, zřetel klade ale především na Vaňkovu odbornou stránku a nevadí mu ani to, že je poslancem za ODS. „Ručí svojí celoživotní prací. Byl náměstkem na MPSV, je dlouholetým šéfem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, absolvoval celou řadu zahraničních kurzů, vládne cizími jazyky,“ uvedl šéf státní kasy.

Miroslav Kalousek:

„Poslanecká sněmovna má 200 členů a 200 členů se rozhodne, zda zvolí profesionála, nebo stranického pretendenta, který býval nepříliš úspěšným poslancem.“

ODS mluví o provokaci

Podle občanské demokracie se však jedná pouze o snahu ministra financí vyvolat koaliční šarvátku. „To je jenom Kalouskova provokace,“ uvedl předseda občanskodemokratických poslanců Marek Benda.

Sněmovna by nového prezidenta NKÚ měla vybírat příští týden, kdy má začít další sněmovní schůze. Do funkce ho pak jmenuje prezident republiky. Úřad je bez svého šéfa od loňského února. Tehdy ve funkci skončil František Dohnal, který byl pravomocně odsouzen za to, že poslancům odmítl poskytnout podklady pro prověrku úřadu.

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem (zdroj: ČT24)