Princ Edward gratuloval studentům, v divadle sledoval hru o svém dědečkovi

Praha - V rámci programu druhého dne pražské návštěvy předal princ Edward certifikáty 35 českým studentům, kteří úspěšně absolvovali program nadace Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Slavnostní ceremoniál byl jedním z hlavních důvodů, proč nejmladší syn královny Alžběty II. do České republiky zavítal. Princ Edward přijal pozvání právě od nadace vévody z Edinburghu, jejímž je předsedou.

Princ Edward mladým studentům pogratuloval. „Jsem hrdý na to, čeho jste dosáhli, na zážitky a zkušenosti, které jste získali… Možná si to zatím ještě neuvědomujete, ale později v průběhu života, až se budete vypořádávat s dalšími příležitostmi, vám tato zkušenost dodá větší pocit jistoty,“ pronesl aristokrat ke studentům. Apeloval i na rodiče a učitele, aby mladé lidi v podobných aktivitách podporovali.

Přes třicet studentů ve věku 14 až 24 let se soustředilo nejen na studium jazyků, ale i na dobrovolnictví v domovech seniorů a na dětských a kulturních akcích. Většina z nich se také věnuje sportu, někteří vynikají ve hře na nástroj nebo rádi cestují. Vzdělávací program se dělí do tří úrovní obtížnosti - bronzové, stříbrné a zlaté.

Britský princ Edward
Zdroj: ČT24

Hraběnka Sophie dopoledne zamířila na návštěvu česko-britského Domova Sue Ryder pro seniory. Pár poté už opět společně zavítal do pražského Divadla pod Palmovkou. Zhlédl část zkoušky inscenace Králova řeč, kterou právě připravuje režisér Petr Kracik s hostujícím Martinem Stránským v hlavní roli. Jde o příběh Edwardova dědečka, anglického krále Jiřího VI., premiéru bude mít 19. dubna.

„Nerozumíme česky, ale pochopili jsme, které pasáže jste zkoušeli,“ řekl Edward po zhruba desetiminutové ukázce, kterou se svou chotí sledoval ze třetí řady. Ocenil, že inscenace zahrnuje i humor, který filmové zpracování potlačilo. Královský pár se pak přímo na jevišti setkal s herci, zajímal se o obsazení rolí i působení libeňské scény, která má v repertoáru 14 inscenací a jezdí i na zájezdy. „Do ciziny ne - jazyková bariéra,“ vysvětlil mu Stránský, který je tu sedm let stálým hostem.

Princ Edward, hrabě z Wessexu, má k divadelnímu prostředí blízko. Vystudoval historii v Cambridgi a pracoval pro dvě divadelní společnosti. Jednou z nich byla produkční společnost Andrewa Lloyda Webera. V roce 1993 založil vlastní společnost Ardent Productions se zaměřením na televizní tvorbu. Po devíti letech s ní skončil a rozhodl se věnovat aktivitám spojeným s veřejnou rolí královské rodiny.

Hrabě a hraběnka z Wessexu (zprava) s herci Divadla pod Palmovkou - Dušan Sitek (vlevo), René Přibil a Kateřina Macháčková
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

„Pokud to má být závěr mé kariéry, lepší jsem si nedovedl představit. Takhle milou návštěvu jsem nečekal,“ reagoval po odchodu obou hostů Petr Kracik, na jehož ředitelskou funkci vypsalo město Praha konkurz. Setkání s vnukem hrdiny hry bylo podle něj velkým zážitkem i pro všechny herce a tvůrce nové inscenace.

Princ Edward gratuloval studentům (zdroj: ČT24)
Vydáno pod