Princ Edward navštívil Jedličkův ústav a zasadil jedličku

Praha - Britský princ Edward se svou manželkou Sophií dnes navštívili Jedličkův ústav. Na počest stého výročí ústavu zde zasadili malou jedličku a setkali se s handicapovanými dětmi. Princ byl také jmenován čestným členem sportovního klubu ústavu. Jako patron londýnských paralympijských her se zde setkal i se studenty, kteří se jich loni zúčastnili. Paralympionici z Jedličkova ústavu mu darovali tričko s logem klubu. Pár z královské rodiny se do Londýna vrací dnes večer.

Zaměstnanci provedli prince a hraběnku školní budovou, navštívili dvě třídy a zastavili se i na oddělení fyzioterapie. „Oba přišli naše studenty povzbudit a současně poděkovat zaměstnancům Jedličkova ústavu za jejich práci. Velmi si toho vážíme,“ uvedl ředitel ústavu Jan Pičman, který ocenil znalosti hraběnky v oblasti speciálního školství.

Pár z britské královské rodiny se v sociální péči a charitě dlouhodobě angažuje. Hraběnka je v Británii patronkou obdobného speciálního zařízení Lord Mayor Treloar National Specialist College v Altonu. Ředitel ústavu se prý jezdil v 90. letech do této školy se svými kolegy učit, jak vybudovat podobné zařízení. „Jedličkovu ústavu byla tato škola inspirací,“ uvedl mluvčí britského velvyslanectví v Praze Jan Šimral.

Hrabě a hraběnka z Wessexu zavítali do české metropole na pozvání české pobočky nadace Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu a britského velvyslanectví v Praze. V úterý přijal manželský pár na Pražském hradě prezident Miloš Zeman.

Hlavní část princova programu ale proběhla ve středu, kdy předal 35 certifikátů Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu talentovaným mladým lidem. Večer navštívil pár z královské rodiny Divadlo pod Palmovkou, kde zhlédl část zkoušky hry o králi Jiřím VI., Edwardovu dědečkovi, známé z oscarového filmu Králova řeč. „Je skvělé mít možnost rozvíjet vztahy mezi Českou republikou a Velkou Británií, které mají dlouhou historii a dál samozřejmě rostou, a to je dobře,“ řekl princ Edward v rozhovoru pro Českou televizi. 

Vydáno pod