Česká mise v Africe. Všichni vojáci už jsou v Mali

Praha - Zbylých 24 z celkem 34 českých vojáků dnes ráno odcestovalo z pražského kbelského letiště do afrického Mali na misi EU. Západ zde pomáhá maliské vládě v boji proti radikálním islamistům ze severovýchodu země. Česká mise ovšem na rozdíl od té francouzské není bojová, ale zaměřená na výcvik. Svoji činnost by jednotka měla zahájit v dubnu.

„První velkokapacitní letoun An-124 Ruslan se sedmi vojáky na palubě včetně velitele jednotky nadporučíka Marka Štěpánka odstartoval z letiště v Praze-Ruzyni již ve čtvrtek 14. března v ranních hodinách,“ sdělila mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková. Druhý letoun se třemi vojáky a obrněnci Iveco pak z ČR odstartoval o den později.

Čeští vojáci budou v první fázi zajišťovat v hlavním městě ochranu pro velitelství výcvikové mise, spolupracovat budou s francouzskými a maliskými jednotkami. „Hlavním úkolem celé mise je pomoc při výstavbě a výcviku maliské armády,“ uvedla Růžičková. Mise by měla trvat předběžně 15 měsíců.

Konflikt v Mali:

Loni na jaře islámští extremisté obsadili sever Mali a zahájili postup směrem k hlavnímu městu. Tamní armáda je nedokázala zastavit, proto v zemi intervenovala Francie, která vyslala zhruba 4 000 vojáků. O zřízení výcvikové mise bylo rozhodnuto na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z loňského roku a žádosti maliské armády. Česká vláda vyslání vojáků posvětila v únoru, následně ho schválily obě komory parlamentu.

„Bude to první mise v Africe a bude to tak něco jiného a pro nás úplně nová zkušenost. Prošli jsme zkrácenou přípravou, zaměřenou na taktiku, střeleckou přípravu, specifika doprovodů konvojů a VIP osob,“ citovala mluvčí velitele Štěpánka. Podle něj je jednotka připravena, protože většina členů týmu už působila v Afghánistánu. Vojáci se pouze před odletem seznámili s podmínkami v africké zemi a podstoupili také nezbytné doočkování proti choleře, malárii či žluté zimnici.