Se zeleným zákalem lidé často přichází pozdě

Praha - V Česku trpí zeleným zákalem 200 tisíc lidí, pacientů v ordinacích očních lékařů stále přibývá. Většina z nich ale ani přes zhoršující se zrak lékaře nenavštíví včas. Onemocnění se totiž často projevuje bez přítomnosti bolesti a zhoršování zraku přichází postupně.

Přezdívá se mu tichý zloděj zraku. Glaukom, tedy zelený zákal, totiž postupně lidem krade vidění. „Pozvolna odumírají sítnicové buňky, zhoršuje se pacientovi vidění, ale velmi zvolna,“ říká vedoucí lékař Petr Výborný, Glaukomové centrum - Oční klinika. Zelený zákal provází nejen zhoršené vidění, ale skvrny v zorném poli, které se postupně rozšiřují.

Pokud člověk špatně vidí, rozhodně by si neměl kupovat brýle v supermarketu nebo drogerii. Bez návštěvy lékaře se totiž nedozví o dalších závažných problémech, které má. „Nemusí mít bolesti. Myslí si, že potřebují dioptrie, a právě při této kontrole se přijde na zvýšený nitrooční tlak,“ uvedla Zuzana Hlaváčková, oční lékařka ÚVN. 

Zdravý, či nemocný? Lékařům napoví nitrooční tlak

Právě vysoký tlak v oku specialistu upozorní na to, že zelený zákal pacienta ohrožuje. A můžou pak zabránit dalšímu zhoršování. „My už potom nejsme schopni ty změny zvrátit, proto je zapotřebí jim předejít,“ dodává Výborný. Na léčbu tlaku lékaři používají oční kapky, u glaukomu pacientům pomůže laserový zákrok nebo operace.

Se zeleným zákalem lidé často přichází pozdě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod