Zima se nevzdává, do Česka přižene další várku sněhu

Praha – V České republice začne dnes odpoledne vytrvale sněžit, na východě republiky může napadnout až deset centimetrů nového sněhu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v této souvislosti vydal výstrahu, počínaje dnešní 16. hodinou, která varuje před tvorbou sněhových jazyků a náledí. Na horách se čeká patnáct centimetrů nového sněhu.

„Během odpoledne začne od jihu trvale sněžit, v nížinách bude padat i déšť se sněhem,“ oznámil ústav. Sněžení podle předpovědi zasáhne Pardubický a Královéhradecký kraj, Vysočinu a Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. V těchto krajích napadne až deset, ojediněle i 15 centimetrů sněhu. V ostatních regionech zřejmě vrstva nového sněhu nepřesáhne pět centimetrů.

Meteorologové varovali také před sněhovými jazyky a náledím, kromě toho může rovněž vát silný vítr. Na Českomoravské vrchovině, jižní Moravě a na horách na severu ČR dosáhne podle ČHMÚ rychlosti až 36 kilometrů za hodinu, místy v nárazech až 72 kilometrů za hodinu. Na hřebenech hor může vát vítr o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

Pracovníci ústavu doporučili, aby řidiči sledovali dopravní zpravodajství, jeli velmi opatrně, nezapomněli na zimní pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem a při cestách do hor nasadili na kola i sněhové řetězy. Ostatní lidé, kteří se budou pohybovat po horách, by podle ČHMÚ měli sledovat informace Horské služby a dodržovat její pokyny.

Vydáno pod