Pavel: Ministr „civil“ byl pro armádu větším rizikem než voják

Praha - „V posledních letech jsme byli svědky řady kauz, kde se nezodpovědně nechovali vojáci, nýbrž politici. Takže ministr 'civil' byl pro armádu větším rizikem než voják,“ uvedl v Interview ČT24 náčelník generálního štábu Petr Pavel, podle kterého bude generál Picek dobrým ministrem obrany. Picek by měl být do funkce jmenován zítra v 11 hodin.

Generál Picek bude dobrým ministrem, řekl v Interview ČT24 náčelník generálního štábu Petr Pavel. „Po odborné stránce ví přesně, o čem je řeč, i na politické úrovni se pohybuje již dlouho, takže si s tím poradí dobře,“ dodal.

Premiér Petr Nečas navrhl prezidentu Miloši Zemanovi, aby ministrem obrany jmenoval generála ve výslužbě, stávajícího prvního náměstka Vlastimila Picka. Podle Nečase vyhovuje představě nadstranického odborníka. Ministerstvo obrany je bez vedení od konce prosince, kdy z něj byla odvolána Karolína Peake. Od té doby ho řídí sám Nečas. Pražský hrad už potvrdil, že prezident Picka jmenuje do funkce zítra v 11 hodin.

Schwarzenberg: Budeme jak v Guatemale, kde vojenský generál řídí civilní ministerstvo

Podle dřívějších slov ministra zahraničí Karla Schwarzenberga budeme jak v Guatemale, kde vojenský generál řídí civilní ministerstvo. Náčelník generálního štábu ale žádný problém v tom, povede-li ministerstvo obrany voják, navíc dnes už bývalý, nevidí. „Vlastimil Picek už je civilem téměř tři čtvrtě roku. Vzhledem k tomu, že v České republice nemáme žádné pravidlo, jak dlouho by bývalý voják neměl být v politických funkcích, tak si myslím, že vůbec nic nebrání tomu, aby politickou funkci vykonával, pokud se na tom vláda shodne,“ uvedl Pavel.

Ministr u nás navíc podle Pavla nemá takové pravomoci, které by mohl sám o sobě nějak zneužít. „Jestli je to bývalý voják, nebo civil, to není rozdíl. Záleží na osobě člověka a na tom, jakým způsobem je, či není kontrolován,“ dodal.

Pavel: Na žádné ze sporných kauz se nepodílel voják

Voják určitě vidí potřeby armády přes jiný filtr než civil. „Je dobře, když je různost pohledů, na druhou stranu za obranu odpovídá celá vláda, takže ministr svá doporučení a náměty musí prosadit ve vládě,“ nebojí se Pavel jednostrannosti.

„V posledních letech jsme byli svědky řady kauz, kde se nezodpovědně nechovali vojáci, ale politici. Takže mnohdy ministr 'civil' byl pro armádu větším rizikem než voják. Měli jsme kauzy CASA, Pandur, Gripeny - pokud si vzpomínám, na žádné z nich se nepodílel voják,“ dodal Pavel.

Vlastimil Picek
Zdroj: Tomáš Krist/ISIFA

Pavel: Picek politickým tlakům odolá, půjde-li o zásadní věci

Byl to ale generál Picek, který ve funkci náčelníka generálního štábu nakonec pod politickým tlakem posvětil někdejšímu vedení ministerstva obrany nákup letadel CASA - byť s tím bytostně nesouhlasil. Obavy, že by mohl svůj podpis přidělit i pod jiný sporný zbrojní nákup, ale náčelník generálního štábu nesdílí. „On se z tohoto případu poučil, ale pokud jde o CASU, tak to není tak jednoznačné. Zadání a kritéria, která armáda dala, nebyla Casou úplně naplněna, ale pro nás účel plní,“ řekl Pavel.

„Mám za to, že ve věcech, které jsou zásadní a kvůli kterým stojí za to jít do ostrých střetů, tak že to ustojí. Ve věcech, které nejsou až tak zásadní pro obranu státu, si myslím, že nemá smysl je hnát až do konce,“ dodal Pavel.

Chyběl české armádě ministr obrany? Politici ho hledali tři měsíce. Obešli se bez něj vojáci? „My jsme ho měli - výkonem byl pověřen Nečas a velkou část pravomocí delegoval právě na náměstka Picka. Kdyby armáda měla být vázaná na dennodenní přítomnost ministra, bylo by něco špatně,“ řekl Pavel.

Turbulence na ministerstvu obrany začaly počátkem prosince, kdy z funkce ministra odstoupil občanský demokrat Alexandr Vondra. Reagoval tak na neúspěch v senátních volbách, kdy nepostoupil ani do druhého kola, stejně jako na vleklý případ kauzy ProMoPro spojené s dobou českého předsednictví EU. Občanská demokracie následně vyměnila s liberálními demokraty ministerstvo obrany za ministerstvo dopravy.

Silový resort postrádá řádného ministra od konce prosince, kdy byla po osmi dnech ve funkci odvolána vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Premiér Nečas i prezident Klaus tehdy těžce nesli, že odvolala právě prvního náměstka Vlastimila Picka. Ten se po jejím sesazení vrátil do funkce, dohled nad resortem přebral premiér Nečas.

Pavel: Armáda bude propouštět

Co se týče budoucnosti armády, náčelník GŠ potvrdil nutnost propouštění. „My budeme muset snížit vzhledem ke snížení rozpočtu v celém resortu asi o 3 000 tabulkových míst, z nichž ale skutečně obsazena je přibližně polovina. My se budeme snažit ještě některé lidi přesměrovat do jiných posádek, útvarů, zařízení, kde jsou dosud některá místa neobsazená, nicméně počítáme s propouštěním - alespoň v armádě - stovek vojáků a občanů.“