NKÚ by měl řídit Miloslav Kala, shodli se poslanci

Praha - Poslanci zvolili v tajné volbě kandidátem na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) jeho dosavadního viceprezidenta Miloslava Kalu. Do funkce ho musí ještě jmenovat prezident republiky Miloš Zeman. Kalu do čela NKÚ navrhla opoziční ČSSD, podporu mu dříve vyjádřili občanští demokraté a Věci veřejné. Proti Kalovi se naopak ohradila nejmenší vládní strana LIDEM. TOP 09, která postavila vlastního kandidáta Miloslava Vaňka, popsala dnešní rozhodnutí jako „pokleslý partajní obchod z dob opoziční smlouvy“.

„Myslím si, že poslanci ocenili to, co jsem poslední rok dělal. Vnímám to jako jejich velkou důvěru ke mně, které si velmi vážím. Budu pokračovat v tom, co je nejdůležitější, tedy, aby byl náš úřad profesionální, nezávislý,“ vyjádřil se po svém zvolení Miloslav Kala.

Bývalý poslanec ČSSD a dosavadní viceprezident NKÚ dostal nejvyšší počet hlasů už v únorové volbě, v níž ale poslanci nikoho nevybrali. Podle kuloárových informací měl dnes Kala získat podporu také od vládní ODS, která svého kandidáta nenavrhla.

„My jsme nenominovali svého kandidáta, protože cítíme, že nominace našeho kandidáta znamená, že to místo bude opět neobsazeno,“ vysvětlil před jednáním předseda poslaneckého klubu Marek Benda. ODS dříve do úřadu prosazovala svou poslankyni Zdeňku Horníkovou, která by nyní dle dohody mezi ODS a ČSSD měla obsadit uvolněné místo viceprezidentky.

Vládní TOP 09/STAN do dnešní tajné volby poslala poslance za ODS Miloslava Vaňka. Ten však nezískal dostatek hlasů. Bývalý náměstek na MPSV působí jako šéf Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka o jeho „nestrannosti a bezúhonnosti“ nešlo pochybovat.

Podle Gazdíka poslanci ODS po dohodě s komunisty dali přednost volbě bývalého poslance ČSSD, aby „zajistili trafiku pro jiného poslance ODS“. „Legitimní volbu bereme na vědomí, jsme však přesvědčeni, že tento pokleslý partajní obchod z dob opoziční smlouvy sníží vážnost jak Nejvyššího kontrolního úřadu, tak Poslanecké sněmovny,“ prohlásil Gazdík po skončení tajné volby.

Miloslav Kala odmítl, že by případné dosazení poslanyně Horníkové mohlo mít jakýkoliv dopad na chod NKÚ. „Náš úřad je organizován tak, aby jednotlivec tuto práci nemohl ovlivnit a aby ji nemohl poškodit,“ uvedl viceprezident. „Naprosto to garantuji,“ potvrdil nezávislost NKÚ.

Proti dohodě mězi ODS a ČSSD se dnes postavil i druhý koaliční partner, strana LIDEM. „Poslanecký klub LIDEM nepodpoří velkokoaliční dohodu uzavřenou mezi ODS a ČSSD o obsazení vedení NKÚ bývalými a současnými poslanci ODS a sociální demokracie,“ konstatovala na tiskové konferenci před hlasováním šéfka strany Karolína Peake.

Zdůraznila přitom, že koaliční partneři se v minulosti domluvili na tom, že do čela NKÚ nepostaví žádného aktivního politika ani bývalého poslance. „Je nám líto, že se náš koaliční partner umí dohodnout s opozicí na obsazování těchto pozic současnými a bývalými poslanci, ale už se neumí dohodnout na rozšíření pravomocí NKÚ,“ dodala. Více pravomocí pro kontrolní úřad odmítl v únoru Senát, proti návrhu tehdy hlasovali zákonodárci ODS i ČSSD.

Kala má i podporu z Hradu

K oficiálnímu převzetí funkce nyní Kalovi chybí už jen to, aby ho jmenoval nový prezident republiky Miloš Zeman. Ten před měsícem Kalovu nominaci podpořil, když ho viceprezident NKÚ přišel navštívit v jeho kanceláři v Loretánské ulici. „Můžu připustit, že mi fandí, ale musíte se zeptat jeho,“ podotkl Kala po schůzce.

Nejvyšší kontrolní úřad je bez svého šéfa od loňského února, kdy musel rezignovat dosavadní prezident František Dohnal. Pražský městský soud mu tehdy potvrdil podmínku za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Z tohoto přečinu ho žalovali poslanci, za to, že jejich kontrolnímu výboru opakovaně odmítl vydat podklady k auditu hospodaření NKÚ.

Kdo je budoucí prezident NKÚ?

Miloslav Kala absolvoval Fakultu strojní VUT v Brně. V letech 1988–1996 byl zaměstnán v Adamovských strojírnách Adast. Zde začal jako konstruktér, v roce 1996 opouštěl funkci obchodního ředitele a člena představenstva podniku ADAST SYSTEMS, a.s. Následně si založil firmu Kala & Partner, působící v ekonomickém a organizačním poradenství.

Politickou kariéru Kala zahájil v komunálních volbách v roce 1998, když za ČSSD usedl v zastupitelstvu města Blansko, od roku 2000 dokonce působil jako tamní starosta. Ve volbách v roce 2002 byl za sociální demokracii poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny, kde zastával funkce místopředsedy mandátového a imunitního výboru a člena hospodářského výboru. Svůj mandát Kala v roce 2006 obhájil a stal se předsedou sněmovního mandátového a imunitního výboru, také znovu zasedal v hospodářském výboru.

Na poslanecký mandát rezignoval v listopadu 2008, aby mohl být jmenován viceprezidentem NKÚ. Zde sekundoval Františku Dohnalovi do roku 2012, než musel šéf úřadu odstoupit. Od té doby Kala Nejvyšší kontrolní úřad fakticky vedl.