Přemysl Sobotka: Prezentace ODS značně kulhá

Praha – Podle prezidentského kandidáta ODS Přemysla Sobotky je největší chybou Občanských demokratů špatná komunikace a neschopnost vysvětlit voličům kroky vlády. ODS tak mnozí připisují veškerá nepopulární rozhodnutí, přestože jde o návrhy ministrů koaliční TOP 09. „My neříkáme stanoviska ODS, a když následně vystoupí premiér a obhajuje koaliční závěry, lidé neví, že nejde o rozhodnutí ODS, ale o výsledek složitých koaličních jednání,“ vysvětlil Sobotka, který přes všechnu kritiku věří, že v budoucnu preference ODS opět vzrostou.

Vláda dělala nepopulární preventivní kroky, i proto padají preference ODS

Hlavním úkolem pro současnou ODS tak podle Sobotky je změnit strategii prezentace vládního programu, který obsahuje nepopulární, ale nutné preventivní kroky. Pokud se tak stane, Sobotka věří, že lidé budou tato opatření, vycházející ze všeobecného stavu evropské ekonomiky, přijímat mnohem lépe. „Já pevně věřím, že se to změní a že lidé tyto preventivní kroky pochopí a že budou v budoucnu přijímány výrazně pozitivně,“ řekl Sobotka v Interview ČT24.

„Komunikace ODS značně kulhá,“ poukázal Sobotka na situaci, kdy je každá chyba vlády lidmi vnímána jako chyba ODS.

„ODS se snaží vnitřně rekonstruovat“

Druhým zásadním úkolem pro ODS je podle Sobotky reorganizace vnitřní struktury strany, s níž Občanští demokraté začali třeba při nedávném rušení některých místních organizací. „Tlak na to, aby tito lidé odešli z ODS, je tu jasný a zvyšuje se,“ řekl Sobotka na adresu takzvaných kmotrů.

Sobotka také zdůraznil, že strana v současnosti výrazně pracuje se svou členskou základnou a snaží se nastavit takové prvky vnitřní regulace, aby mezi jejími členy zůstali ti, kteří chtějí prosazovat politický program, ne získat podíl na moci. „Samočistící mechanismy se nastavily,“ myslí si Sobotka. V nejbližší době by pak podle něj měla ODS vystoupit s programem na zbytek volebního období, zároveň ale musí zhodnotit, které části programu se podařilo naplnit a které naopak ne.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Sobotka o politicích:

  • Petr Nečas je dobrý leader, který špatně komunikuje. „Odvolávat někoho z čela politické strany, když je premiérem, by nebylo taktické,“ je přesvědčen Sobotka.
  • "Václav Klaus se s ODS rozešel dost tvrdě," myslí si Sobotka. Prezident podle jeho názoru občas nechápal, že vláda není jen ODS a její rozhodnutí je výsledkem složitých koaličních jednání.
  • Miloš Zeman bude podle Sobotky prezidentem, který se bude snažit do politického dění výrazně zasahovat, což ale bude mít ztížené tím, že jeho praktická moc není příliš velká. „Trochu se bojím jeho aktivismu,“ uvedl Sobotka.