Nelegálně pobývajících cizinců je v ČR zase o něco víc

Praha – Počet nelegálních pobytů v České republice v loňském roce mírně vzrostl. Podle policejních informací pobývalo v ČR neoprávněně 3 476 cizinců, předloni to bylo zhruba o 200 méně. Jedním z nejčastějších způsobů nelegální pomoci cizincům bylo uzavírání fiktivních sňatků či určení otcovství. Fenoménem je prý v poslední době také sňatková turistika.

Celkový počet cizinců evidovaných k pobytu na území České republiky byl téměř 430 tisíc. Počet těch, kteří měli na území České republiky v loňském roce evidovaný trvalý pobyt, je poloviční. Podle policejních statistik žilo v loňském roce v Česku nelegálně přes tisíc Ukrajinců, zhruba čtyři stovky Rusů a obdobný počet Vietnamců. Co se týče občanů Evropské unie, nepřekvapuje, že nejvíce zde pobývá Slováků, Poláků a Rakušanů.

Celkem bylo při nelegální migraci zajištěno téměř 3 600 cizinců, z toho 119 bylo zadrženo při nelegálním překročení vnější schengenské hranice na Letišti Václava Havla. V porovnání s loňským rokem počet nelegálních migrantů vzrostl o 235 osob. „Toto navýšení je zapříčiněno především díky činnosti Odboru cizinecké policie v Praze,“ zdůraznil šéf cizinecké policie Milan Majer. Také mezi nelegálně pobývajícími cizinci bylo nejvíce Ukrajinců, Rusů a Vietnamců, kteří se již tradičně nejčastěji vyskytují v Praze, v Ústeckém, Jihomoravském a Středočeském kraji.

Cizinci při práci v Česku
Zdroj: ČT24

Trestná činnost, s níž se cizinecká policie nejvíce potýká, je spojená především s formou napomáhání nelegálnímu pobytu cizinců prostřednictvím fiktivních sňatků, zneužívání pozvání do České republiky či určení otcovství. „Zaznamenali jsme problém, kdy za úplatu se cizinci nechávají zapsat do rodného listu dítěte. Tímto si legalizují na našem území pobyt,“ dodal Majer. Fiktivní sňatky podle něj často uzavírají občané Nigérie, kteří si naoko vezmou občana České republiky či jiného státu Evropské unie.

Senát se zabýval možností azylantů cestovat po unii

Senát dnes naopak schválil novelu, která umožní azylantům cestovat z Česka do dalších zemí Evropské unie bez výraznějších omezení. Předloha ale taky zpřísňuje postihy cizinců, kteří se v Česku dopouštějí trestné činnosti třeba výroby a distribuce drog. Mohlo by jim být zrušeno právo dlouhodobého pobytu. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Policistům se v loňském roce podařilo odhalit také téměř 750 padělaných nebo pozměněných dokladů. Falzifikáty vyráběli zejména Ukrajinci, Češi a Vietnamci. Nejčastěji padělali české, bulharské nebo rumunské občanské a řidičské průkazy.

Padělané doklady
Zdroj: ČT24

Zpřísnění pro cizince do novely prosadili poslanci v reakci na obchod s drogami v příhraničí s Německem. K jeho aktérům patří právě cizí státní příslušníci. Podle platné právní úpravy mohou pozbýt dlouhodobé vízum a pobyt jen cizinci odsouzení pro úmyslný trestný čin na dobu delší než tři roky.     

Část týkající se azylantů vláda navrhla kvůli převedení dvou evropských směrnic do českého právního řádu, uvedl ministr vnitra Jan Kubice. Cílem je podle něj vytvoření takzvaného společného evropského azylového systému, který by měl zajistit stejnou azylovou politiku všech členských států. Novelu je podle něj třeba schválit do května letošního roku.

TK ředitele cizinecké policie Milana Majera k nelegální migraci (zdroj: ČT24)