Lidé zabezpečují byty ostošest, zloději ale stále mají žně

Praha – Počet vykradených bytů rok od roku stoupá. Spolu s tím roste i snaha lidí svůj byt či dům důkladně zabezpečit. Cena bezpečnostních prvků se ale šplhá do desítek a klidně i stovek tisíc korun. Zloděje přitom do objektu mnohdy nalákají základní chyby samotných majitelů, jako je plná schránka či pootevřené okno. Z průzkumu přímo mezi vězni vyplývá, že průměrně zabezpečený byt dokáže většina pachatelů otevřít během pěti minut.

Lidé často nedodržují základní bezpečnostní pravidla a nechtěně do svého bytu zloděje lákají. Stačí jen nechat pootevřené okno, chatrný zámek na vratech či plnou schránku signalizující, že už dlouho nikdo nebyl doma. Nebezpečné může být, pokud třeba klíče od auta člověk odkládá po příchodu domů hned na první kus nábytku.

Bezpečnostní dveře se musí zamykat, jen zabouchnutí nestačí

Majitele objektu často nezachrání ani bezpečnostní dveře s panty, které se zacvaknou do zárubní. Když totiž člověk jen v rychlosti zabouchne a nezamkne, přestávají plnit svou funkci. Zloděj se dovnitř dostane za pár vteřin. Tělo samotného zámku by také příliš nemělo vyčuhovat ven. Je pak mnohem snazší ho urazit.  

Naprostá většina zlodějů se do objektu dostává pootevřeným nebo špatně zajištěným oknem. Další cestou je pak sklep nebo garáž. Naopak nejobtížněji překoná lupič vchodové dveře. K největšímu počtu krádeží dochází, když majitelé domů spí, tedy mezi třetí a čtvrtou ráno. Naopak do bytů chodí pachatelé přes den, když jsou lidé v práci.

Kudy se zloději dostávají nejčastěji do objektů:

  • okna 84 %
  • sklep 74 %
  • garáž 73 %

Vykradených bytů přibylo oproti stejnému období loňského roku o několik desítek hlavně na Chomutovsku, Mostecku a Ústecku. Jen za leden a únor registruje policie skoro 11 tisíc vloupání. Nejvíce z nich v Praze a Moravskoslezském kraji. Nejméně pak na Karlovarsku. Podle policie za to částečně může lednová amnestie. „Je pravda, že ta čísla se zvyšují, a ukazuje se, že na tom mají podíl i amnestovaní,“ potvrzuje šéf územního odboru Policie ČR Chomutov Jaroslav Teleška. Počty vykradených bytů někde skokově stouply až o třicet procent.

Zabezpečení domu proti zlodějům tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Počet vloupání podle krajů (leden–únor 2013):

  • Praha 1 803
  • Moravskoslezský kraj 1 601
  • Středočeský kraj 1 569
  • Karlovarský kraj 296

Zdroj: Policie ČR

Přitom pořídit si bezpečnostní dveře není vůbec levná záležitost. Jejich cena se pohybuje kolem 15 tisíc korun. Za zajištění celého bytu tak lidé utratí až třicet tisíc v závislosti na velikosti objektu. Nejspolehlivější ochranou je alarm napojený na bezpečnostní agenturu. Když zloděj vnikne dovnitř, spustí se poplach. Pomoc dorazí zpravidla do deseti minut. I zde ale majitel musí připočítat nákladné investice za celoroční hlídání domu.

Cena zabezpečení:

  • Bezpečnostní kování – od 500 Kč
  • Elektronický hlídací pes - od 800 Kč
  • Bezpečnostní rolety – od 2 000 Kč
  • Bezpečnostní dveře – od 15 000 Kč
  • Elektronický zabezpečovací systém – od 10 000 Kč

Zdroj: výrobci zabezpečovacích systémů

Zařídit si tzv. „inteligentní dům“ proto vyjde až na milion a půl a je stále nejbezpečnější metodou. „Za měsíc leden a únor jsme zadrželi deset pachatelů přímo na střeženém objektu,“ potvrzuje výrobce zabezpečovacích systémů Miroslav Jerolím. Celé dvě třetiny zlodějů ale ani houkání alarmu neodradí. Nejlevnější a přitom účinnou ochranou tak i v dnešní době zůstává hlídací pes.

Ilustrační foto
Zdroj: Tomáš Hudcovič/ISIFA