Navýšené platy soudcům nestačí, žalobami se domáhají více peněz

Praha/Brno - Soudci opět vytáhli do boje za své platy. Podle zjištění ČT se zvýšení mezd pomocí žaloby u brněnského městského soudu dožaduje více než stovka z nich. Větší peníze soudcům zaručuje loňský rozsudek Ústavního soudu. Díky němu poslanci navýšili jejich plat v průměru o 5 500 korun měsíčně, podle soudců to ale nestačí. ÚS by o nových žalobách mohl rozhodnout do poloviny roku.

V moravské metropoli se od počátku roku do dnešního dne sešlo celkem 124 žalob. Podle mluvčí Gabriely Stočkové se doplatku platu touto cestou domáhají soudci Městského soudu v Brně, krajského brněnského soudu a okresního soudu pro Brno-venkov.

Stát už soudcům od ledna platovou základnu zvýšil o více než pět a půl tisíce na necelých 62 900 Kč. Ani to ale není pro soudce dost. Ústavní soud totiž loni v květnu rozhodl, že dřív snížené platy mají vzrůst ještě víc. Platové poměry soudců musí být podle ÚS „stabilní nesnižovatelnou veličinou, nikoli pohyblivým faktorem“. Soudci se tudíž nyní domáhají dalšího zvyšení, a to na víc než 68 500 korun.

Navýšení platů soudců
Zdroj: ČT24

Vojáci, úředníci, učitelé, policisté ani další státní zaměstnanci nedostali kvůli špatné ekonomické situaci přidáno už několik let. Politici se proto zvýšení platu soudcům brání. „Ve chvíli, kdy klesají platy nebo jsou platy zaměstnanců veřejné sféry zmraženy, by podle mého názoru měli být soudci solidární,“ tvrdí bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Pavel Blažek (ODS), ministr spravedlnosti: „V dnešní době a v dnešní platové úrovni zaměstnanců státu jsou na tom soudci natolik dobře, že považuji za nerozumné se soudit o další peníze.“

Tomáš Lichovník, prezident Soudcovské unie: „Nám se nejedná o nic jiného než o to, aby politici už konečně respektovali nálezy Ústavního soudu a nesnažili se je trvale obcházet.“

Ústavní soud
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Soudci nechtějí o solidaritě nic slyšet, vyšší platy prý požadují už dlouho. „Teď to možná může vypadat nevhodně vzhledem k ekonomické situaci, která tady je, ale my jsme se bránili snižování platu i v době, kdy tu byl růst ekonomiky,“ argumentuje prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Zástupci justice přitom mají podporu u sociálních demokratů. „Ústavní soud nějak definoval podmínky nezávislosti soudců a podmínky jejich rozhodování. Tam patří i hmotné zabezpečení,“ myslí si stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.

Kalousek: Jedněm se přidá, jiným se ubere

Ústavní soud by měl první žaloby soudců na dorovnání platů na trojnásobek průměrné mzdy dostat během dubna. Rozhodnout o nich by mohl do poloviny letošního roku. Třeba podle bývalé místopředsedkyně ÚS a nynější senátorky Elišky Wagnerové mají soudci znovu velkou šanci svůj boj o vyšší platy vyhrát.

Ministr financí Miroslav Kalousek už nyní varuje, že pokud dá Ústavní soud žalobám za pravdu, přijde to státní rozpočet na půl miliardy. „Tyto prostředky budou samozřejmě sníženy na úkor nějakých jiných zaměstnanců. Jestliže se jedněm přidá, jiným se musí ubrat,“ konstatoval. Pokud soudci se žalobami nakonec uspějí, konečné slovo budou mít poslanci, kteří vyšší platy musí posvětit změnou příslušného zákona.

Platy soudců tématem Událostí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod