Pojišťovny začnou zvát ženy na vyšetření děložního čípku

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chystá celostátní screening rakoviny děložního čípku. Po dobu dvou let budou pojišťovny ženy adresně zvát k bezplatnému vyšetření. „Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že jsou tyto projekty velmi úspěšné a dokáží zachytit poměrně významné procento výskytu rakoviny,“ uvedla mluvčí resortu Viktorie Plívová. Pozvánky na prohlídky budou nově lidem chodit i kvůli rakovině prsu nebo tlustého střeva.

Za druhý nejčastější nádor u žen mohou papilomaviry, které se bez lékařské prohlídky nedají odhalit. Téměř polovina českých žen ale pravidelné vyšetření u gynekologa ignoruje. Ministerstvo zdravotnictví chce dosavadní praxi změnit. Od léta by proto měly všechny pojišťovny ženy na vyšetření zvát adresně.

Proti rakovině děložního čípku se v Česku očkuje už pět let, počet nemocných žen ale zatím nijak výrazně neklesá. Očkování má totiž největší smysl ještě před začátkem sexuálního života, zatímco největší riziko rakoviny je u starších žen. „Nejrizikovější skupina žen je mezi třicátým, třicátým pátým a padesátým pátým rokem,“ uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Motol Lukáš Rob.

Při včasném zachycení nemoci přitom stačí jen odebrat postiženou tkáň z děložního čípku. V přednádorové fázi zachytí lékaři ročně nemoc asi u osmi tisíc žen, zhruba tisícovku postihne už zhoubný nádor, nemoci podlehne okolo 400 žen za rok.

Na trhu se objevila i komerční novinka - samotestování. Za 1 200 korun si ženy mohou stěr udělat doma a vzorek odeslat do laboratoře. Odborná společnost gynekologů je ale k takovému testování skeptická, žena si podle nich stěr doma nemusí provést správně.

Ministerstvo chystá celostátní screening rakoviny (zdroj: ČT24)