Kandidáti na ústavní soudce: Komunistická minulost tentokrát nebude vadit

Praha - Nesrovnatelně lepší výběr než Václav Klaus předvedl podle právníků a senátorů Miloš Zeman při navrhování ústavních soudců. Čtveřice jmen, jež dnes zveřejnil, má velkou naději na úspěch v Senátu. Na rozdíl od kandidátů navržených Klausem, které Senát z různých důvodů odmítal.

Odborníci na svém místě a vesměs vhodní kandidáti na ústavní soudce; senátoři oslovení Českou televizí se shodují, že výběr Miloše Zemana má velkou naději na úspěch v horní komoře parlamentu. Ta přitom v minulosti odmítla souhlasit s osmi jmény, která navrhnul Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Miloš Zeman svůj výběr předjednal jak s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, tak i se šéfem Senátu Milanem Štěchem. Ten věří, že i ostatní senátoři uznají odbornou způsobilost čtveřice, kterou Zeman vybral: „Jsou to velmi zkušení odborníci na ústavní, správní a trestní právo. Myslím, že to bude velmi vhodné doplnění Ústavního soudu,“ uvedl Štěch. S tím souhlasí i Jiří Dienstbier, který v minulosti některé z kandidátů kritizoval. Neobává se ani toho, že by senátorům vadilo, že Jaroslav Fenyk a Jan Filip byli v minulosti členy komunistické strany. „U minulých kandidátů jsme měli závažnější odborné pochybnosti než to, že byli členy komunistické strany. Samotné členství ve straně není problém,“ vysvětlil Dienstbier. Jisté výtky (nejen ke komunistické minulosti) ze strany svých kolegů na adresu nominovaných očekává senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová: „O to tady ale nejde. Jde o to, jestli ti lidé za posledních 23 let prokázali, že se identifikují s demokratickým právním státem a jestli pro něj něco udělali. A já si myslím, že ano,“ obhajuje na odborné úrovni vybrané kandidáty Wagnerová.

Eliška Wagnerová o Miladě Tomkové:

Má letitou praxi ve státní správě i u Nejvyššího správního soudu. Tam si vydobyla veliké renomé a respekt u ostatních kolegů. Je to nesmírně pilná, chytrá a vzdělaná žena. Má i zkušenost soudce, je pečlivá. Má velmi dobrou průpravu.

Eliška Wagnerová o Janu Fenykovi:

Když nesouhlasí s postupem státní moci, dokáže se jí postavit. Nelpí na svém místě tak, aby byl schopen kolaborovat, když je přesvědčen, že je něco špatně. Bylo mu vytýkáno, že působil jako prokurátor; to je pravda, ale je potřeba hodnotit praxi a činnost těch lidí za posledních 23 let, a to je velmi dlouhá doba. On působil jako advokát, takže zná obě strany, má průřezovou zkušenost.

Zemanovi kandidáti v Senátu podle všeho uspějí – jednak proto, že Ústavnímu soudu hrozí paralýza – chybí tři soudci a dalších sedm skončí letos. Senátoři si proto uvědomují, že dosazení nových soudců je nezbytné. Jednak se ale také shodují, že se Zeman vyhnul kontroverzním jménům. „Miloš Zeman je starý praktik a věděl, koho vybrat, aby to nebylo konfliktní. I když i tady se výhrady objeví, schválíme je,“ odhaduje předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera. I když podle něj nejde tolik o jména nominantů, jako o to prezidentovo: „Když byl navrhovatelem Václav Klaus, úhlavní nepřítel, muselo se udělat vše pro to, aby neuspěl,“ odkazuje Kubera na neúspěšné pokusy Václava Klause prosadit do čela brněnského soudu například Jana Sváčka nebo Zdeňka Koudelku. 

Rozhovor s Alešem Gerlochem (zdroj: ČT24)