Kojenecký ústav v Praze zavírá další oddělení, chybí finance

Praha - Kojenecký ústav v pražské Krči, první zařízení svého druhu v tehdejším Československu, se potýká s nedostatkem peněz. V lednu musí zavřít už druhé oddělení. Rozpočet na příští rok je totiž seškrtaný o pět milionů korun. Thomayerova nemocnice, pod níž ústav spadá, si nemůže dovolit dotaci zvýšit. Zkrácený rozpočet nutí vedení Dětského centra hledat peníze na provoz z více zdrojů, například od firem nebo soukromých dárců. Prostory po zrušeném oddělení chce Dětské centrum využít jako mateřské pokoje, ve kterých by se maminky pod dohledem sester po určitou dobu učily, jak zvládnout péči o dítě.

Dětské centrum v Krči je jediným kojeneckým ústavem v Praze. Ročně zde přijmou až 150 dětí od matek závislých na drogách nebo od těch, které se o miminko neumějí postarat. „Téměř polovina jich odchází do svých biologických rodin a část do rodin nových,“ prohlásila ředitelka centra Jaroslava Lukešová.

Příští rok už ale ústav nebude moci přijmout tolik dětí jako dosud. Jedno oddělení museli kvůli nižším dotacím zrušit už na podzim, a protože na rok 2011 ústav dostane místo 41 jen 36 milionů, musí zavřít ještě další část. „Pokud by nastal trend, že by se částka snižovala o deset až patnáct procent, tak se obávám, že toto zařízení nebude moci dále fungovat,“ podotkla Lukešová.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Škrty v rozpočtu se dotkly většiny klinik a oddělení Thomayerovy nemocnice, která spravuje také Dětské centrum. Úplné zrušení kojeneckého ústavu ale podle mluvčí nemocnice zatím nehrozí. „Každý rok dávaly zdravotní pojišťovny nemocnicím 105 procent rozpočtu loňského roku. Příští rok bude rozpočet pouze 98 procent roku 2009,“ řekla Martina Štanclová, mluvčí Thomayerovy nemocnice.