Začínají Velikonoce, MHD jezdí méně, vlaky mají posily

Praha – Že začínají velikonoční prázdniny, pozná každý, kdo cestuje veřejnými dopravními prostředky. Městská hromadná doprava totiž přechází na prázdninový provoz, až do pondělí tak nebudou jezdit školní spoje, a navíc je slabší provoz ve špičkách. Větší nabídka je naopak na železnici – vlaky na nejvytíženějších linkách pojedou po celé Velikonoce posílené.

České dráhy slíbily, že během velikonočních prázdnin posílí své vlaky celkem o pět tisíc míst k sezení. „Nejvíc dodatečných vozů bude zařazeno do souprav na tratích Praha–Ostrava–Žilina a Praha–Brno–Břeclav,“ uvedl mluvčí ČD Petr Pošta s tím, že posilové vagony se objeví i na dalších místech, například mezi Brnem, Českými Budějovicemi a Plzní či mezi Kolínem a Českou Lípou. Dodal, že by si cestující přes posílení vlaků měli zajistit místenky.

Železniční dopravci RegioJet a Leo Express, kteří jezdí mezi Prahou a Ostravskem, mají místenky povinné – a v řadě velikonočních spojů již zbývají poslední místa. Pro cestující bude zejména obtížné dostat se v pátek z Prahy a v pondělí do Prahy.

Zatímco na železnici bude o Velikonocích lepší nabídka než obvykle, cestování MHD bude naopak méně pohodlné. Města na čtvrtek a pátek zavedou prázdninové jízdní řády, v Praze to znamená, že metro a tramvaje budou mít ve špičkách o minutu delší intervaly, omezení v jízdních řádech připravil také brněnský dopravní podnik, jezdit nebudou školní linky. V Ostravě ve čtvrtek a pátek nepojede trolejbusová linka 109 a posilové spoje dalších linek označené písmenem „c“.

Vydáno pod