Na MPSV se rozhoupaly židle. Pod náměstkem Vitulou už praskla

Praha - Na ministerstvu práce a sociálních věcí se schyluje k personální obměně, kvůli nezdaru při řešení chyb v systému úřadů práce končí ve funkci první náměstek Jan Vitula (TOP 09). S informací přišel server Aktuálně.cz. Vitula se na odchodu z pozice, kterou zastával pouhé čtyři měsíce, dohodl s ministryní Ludmilou Müllerovou. Mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová ale v reakci na článek serveru řekla, že výměna na pozici náměstka nesouvisí s dohodou ministryně a premiéra Petra Nečase (ODS) o personálních změnách kvůli potížím v resortu.

Podle mluvčí MPSV je Vitulův odchod dohodnut už delší dobu, jeho novým působištěm se stane Fond dalšího vzdělávání. „Je to oblast, která ho zajímá a rozumí jí,“ uvedla Filipiová. Do uvolněného křesla prvního náměstka by podle Aktuálně.cz měl přijít Vitulův stranický kolega Petr Krůček. „Ano, domluvili jsme se na tom, že pan náměstek Vitula odchází z ministerstva a od dubna na jeho místo nastoupí Petr Krůček,“ cituje Aktuálně.cz ministryni.

Kdo je Petr Krůček:

  • Člen expertní komise pro informační a komunikační technologie TOP 09.
  • Od roku 1994 působil v různých pozicích v softwarových společnostech Decros a ICZ.
  • Od roku 2006 vedl divizi bezpečnosti ICZ.
  • V politice se zatím příliš neangažoval, do TOP 09 vstoupil v září 2011 a od března 2012 vede stranickou organizaci v Táboře. Je také táborským radním a zasedá ve finančním výboru.
  • V roce 2012 kandidoval neúspěšně do Senátu.

Müllerová na setkání s premiérem Petrem Nečasem vedle sKaret či kontrol podnikatelů hovořila také o personálních změnách v resortu. Vitulův konec ve funkci by tak mohl předznamenat i další. „Jistá míra personální diskontinuity by resortu prospěla,“ naznačil na brífinku premiér. Server také uvedl, že v současnosti má své místo nejisté generální ředitel Úřadu práce Jiří Kubeša, na jeho odvolání prý tlačí sám Nečas.

Ludmila Müllerová a Petr Nečas
Zdroj: ISIFA/VLP

Ministryně hodlá s premiérem dohodnuté změny představit během následujících několika týdnů. Jasno by mělo být zřejmě v polovině dubna. Nejprve se to podle mluvčí musejí dozvědět příslušní lidé. „Nebude to jeden člověk, ale nebude to ani hromadné,“ podotkla Filipová.