Český helsinský výbor shledal ve vazbách řadu nešvarů

Praha - Podmínky obviněných lidí ve vazbě jsou horší než podmínky odsouzených ve výkonu trestu. Ve zprávě z monitorovacích návštěv šesti tuzemských vazebních věznic to uvádí Český helsinský výbor. Hlavní příčinu „celé řady nešvarů“ vidí představitelé výboru v nedostatečném financování vazebních věznic. První náměstek ministra spravedlnosti Jan Volák závěry výboru nijak nezpochybňuje, upozornil však, že s propuštěním 6 451 odsouzených v důsledku prezidentské amnestie se podmínky ve věznicích v roce 2013 výrazně zlepšily.

Podle odcházející předsedkyně Anny Šabatové,  kterou tento týden v čele výboru nahradila bývalá poslankyně Táňa Fischerová, není stát schopen zajistit důstojné materiální podmínky, pohybují se podle ní sotva na hranici minimálních standardů. Mnohdy se třeba nedodržuje minimální prostor na osobu. „I ve vazbě na 4 metrech čtverečních bývají ubytováni vězni po dvou i třech lidech,“ uvedla šéfka výboru s tím, že prostor ke smysluplné činnosti či ke sportu nebývá v podstatě žádný.

K nešvarům počítá výbor i organizování zdravotní péče, kde dochází k zásahu do intimity pacientů. „Je dlouhodobý požadavek, aby vztah lékař-pacient nebyl narušen přítomností příslušníka vězeňské služby. Jde rozhodně o častý nedostatek,“ uvedla Šabatová.

Lidé ve vazbě se mohou koupat jen dvakrát týdně. Evropská směrnice stanovuje, že koupání se dvakrát týdně je minimální požadavek, mělo by ale být možné každý den. „Pokud možno každý den, nejméně však dvakrát týdně si čeští zákonodárci vyložili tak, že dvakrát týdně. Upozornila bych na to, že 27 zemí Evropské unie je různě bohatých a formulace se týká i zemí s nižším standardem. Od země s materiálními podmínkami, jako má ČR, se očekává standard vyšší,“ soudí představitelka helsinského výboru.

Výbor rovněž požaduje, aby z předpisů vypadla formulace závažných důvodů v případě požadavku telefonovat z věznice. Dává to prý velký prostor neumožnit telefonování, případně vazebně stíhaní raději o telefonát vůbec nežádají.

Ministerstvo spravedlnosti podle náměstka Daniela Voláka použije část z peněz ušetřených po novoroční amnestii bývalého prezidenta Václava Klause na rekonstrukci vazebních věznic. Resort rovněž slibuje, že situaci zlepší novela zákona o výkonu vazby, kterou už schválila vláda. V budoucnu by mohl vazebním věznicím ulehčit také projekt elektronických náramků určených pro osoby v domácím vězení.