Odvolaní úředníci chystají na Vondru hromadnou žalobu

Praha - Někdejší vysocí úředníci, které ministr obrany Alexandr Vondra odvolal z funkce, se brání soudně. Na šéfa resortu už podali trestní oznámení a chystají hromadnou žalobu. Informace o předražených zakázkách se podle nich nezakládají na pravdě a Vondra prý rovněž lživě interpretuje okolnosti jejich odchodu. Ministerstvo obrany od lidí odvolaných Vondrou dosud žádnou žalobu nezaregistrovalo, naopak podalo několik trestních oznámení na základě výsledků kontrol a auditů.

Roman Hošta je bývalý vojenský policista a později šéf Správy vojenského bytového fondu. Právě tam se podle nedávno zveřejněného auditu ministerstva předražovalo a manipulovalo. „Svým způsobem se bude krást vždycky, ale jde o to zmenšit příležitosti. Proto je důležitá systémová změna,“ podotkl ministr obrany Alexandr Vondra. Třeba tendry na úklid vyhrávaly firmy díky extrémně vysokým smluvním pokutám, podle Hošty šlo o nutnost zajistit bezproblémové plnění kontraktu a vyřadit firmy, které v minulosti selhaly.

V době Vondrova nástupu šéfoval Hošta úřadu pro akvizice, ministr ho odvolal už v červenci - kvůli podpisu pod spornými zakázkami na stavbu ubytoven. „V daném případě jsem je nejenom nepodepsal, ale nemohl jsem na ně ani dohlížet, protože jsem byl dlouhodobě nemocen,“ konstatoval Hošta. Hošta podává žalobu na ochranu osobnosti, podobně se chtějí bránit i další odvolaní lidé.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Trestní oznámení pro pomluvu už na Vondru podal ve středu bývalý bezpečnostní ředitel David Průša, který také seděl v jedné z komisí vyhodnocující úklidové firmy. „Ministr obrany mě nařknul v tom, že jsem byl odvolán z funkce bezpečnostního ředitele, a navíc v souvislosti s nějakou zmanipulovanou zakázkou. To ale není pravda,“ řekl Průša. Průša tvrdí, že odešel sám, na rozloučenou se stotisícovou odměnou. Ministr obrany reagovat nechce. Podle jeho generálního sekretáře ale audit jasně ukázal na nedostatky.

Auditoři, kteří v minulých týdnech prověřovali hospodaření ministerstva obrany, upozornili na 54 různých pochybení či neobvyklých okolností týkajících se postupu při výběrových řízeních. Pět zakázek ministerstva pokládají auditoři za nadhodnocené přibližně o 100 až 200 milionů korun. V každém pátém výběrovém řízení na obraně navíc nevyhrála nejlevnější nabídka. Audit zadával sám ministr obrany Alexandr Vondra.

Roman Hošta
Zdroj: ČT24