Msta za kandidaturu? Představenstvo ČLK odvolalo dva členy vědecké rady

Praha - Představenstvo České lékařské komory (ČLK) odvolalo z vědecké rady Janu Hercogovou a předsedu Aleše Hermana. Důvody jim ovšem neřeklo. Světově uznávaná profesorka Hercogová se nedávno ucházela o post prezidenta ČLK a odvolání z vědecké rady krátce poté považuje za trest kvůli své kandidatuře.

Dvacátého listopadu Jana Hercogová prohrála souboj s Milanem Kubkem o funkci prezidenta ČLK. O tři týdny později ji představenstvo za vedení staronového prezidenta Kubka odvolává z vědecké rady, aniž by ji pozvalo a řeklo důvod. „Domnívám se, že to je čistka v naší stavovské organizaci, kde nesmí zaznít jiné názory,“ prohlásil Herman.

Jana Hercogová, dermatoložka, odvolaná členka vědecké rady ČLK:

„Já osobně to považuji za potrestání jiného názoru. To souvisí s tou mojí odvahou postavit se jako protikandidát.“

Reportáž Terezy Kručinské a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Profesorka Hercogová je světově uznávanou odbornicí v kožním lékařství. Řídí evropskou organizaci ve svém oboru. Ve 45členné vědecké radě, která například oponuje návrhy zákonů ve zdravotnictví, pracovala dvanáct let. Proč musela skončit, nechce prezident komory říci. „Je to vnitřní záležitost České lékařské komory,“ podotkl prezident ČLK Milan Kubek. Kardiolog Herman vedl vědeckou radu pět let. Teď byl odvolán bez udání důvodu. V oficiálním zápise podle něj nic zmíněno není.

Děkan hradecké lékařské fakulty žádá od vedení ČLK vysvětlení, které zatím nedostal. „Odvolávat bez udání důvodů se mi nezdá správné. Paní profesorku znám z práce v ČLK mnoho let, vždy pracovala zodpovědně a nemám žádné výhrady vůči jejím aktivitám,“ konstatoval děkan LF UK Vladimír Palička. Na protest proti způsobu odvolání lékařů chce děkan Palička vědeckou radu opustit.

Vědecká rada se sejde 13. ledna. Prezident ČLK Kubek některým členům slíbil, že tam důvody pro odvolání profesorky Hercogové a předsedy Hermana objasní.

Delegáti sjezdu České lékařské komory
Zdroj: ČT24