Heger znovu předmětem kritiky, tentokrát praktických lékařů

Praha - Praktičtí lékaři protestují proti změnám, k nimž chce přistoupit ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve specializačním vzdělávání pro obor praktického lékařství. Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák podle vlastních slov požádal ministra o okamžitou schůzku. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň už konstatoval, že ministr se pracovnímu jednání s praktiky nebrání. Metodika se ale podle mluvčího teprve připravuje, takže lékaři budou mít možnost se k ní vyjádřit. Kdy by schůzka mohla být, mluvčí zatím neví, záleží na časových možnostech ministra či náměstka, kterého jednáním pověří.

Zásadní problém vidí Šmatlák ve změně financování. Dosud dostává praktik, u něhož se připravuje mladý lékař na atestaci, na rezidenční místo 10 tisíc korun měsíčně. Z nich dává mladému lékaři plat a pokrývá náklady spojené s jeho školením. A to i v době, kdy lékař musí v takzvaném „kolečku“ projít v nemocnici dalšími obory. Nemocnici tedy praktik v přípravě nestojí nic. Systém se má podle Šmatláka změnit tak, že praktik dostane peníze jen za dobu, kdy lékař v přípravě na atestaci bude pracovat v jeho ordinaci. Když bude v nemocnici, nedostane na něj nic.

„Omezí to možnosti vzdělávání. Nemocnice berou tyto lékaře jedině proto, že za ně nic neplatí. Když na něj praktik žádné peníze nedostane, bude ho muset platit nemocnice,“ prohlásil Šmatlák. Nemocnice podle něj nemají důvod vychovávat na vlastní náklady lékaře pro jiný obor, než samy potřebují.

Telefonát Svatopluka Býmy (zdroj: ČT24)

Změna podle Šmatláka zhorší již tak špatnou ekonomickou situaci nemocnic a omezí možnosti spravedlivého odměňování nemocničních lékařů. Pokud se zhorší možnosti vzdělávání, hrozí, že praktiků bude dál ubývat, protože nebudou přicházet do oboru mladí lékaři. V Česku je 5 200 praktických lékařů, průměrný věk je 52 let, pětina jsou lékaři starší 65 let.