Účty největších stran v červených číslech. Vyjma KSČM

Praha - Hospodaření ODS za minulý rok skončilo ztrátou přesahující 43 milionů korun. Strana předpokládá, že část loňských volebních výdajů pokryjí dary započítané až letos. Celkové výdaje ODS činily loni zhruba 290 milionů korun a příjmy asi 247 milionů. Právě dnes mají politické strany a hnutí poslední možnost doručit do sněmovny pravidelné výroční finanční zprávy. Opoziční ČSSD odevzdala vyúčtování už dříve, podle něj skončila v šestnáctimilionové ztrátě, mínusová položka TOP 09 pak byla asi o 3 miliony vyšší. To komunisté si při výnosech a nákladech kolem 135 milionů připsali 42 tisíc korun zisku.

„Výsledek hospodaření je daný tím, že se profinancování volebních kampaní z roku 2012 protáhlo až do letošního roku. Dary, které pokrývají část volebních nákladů za minulý rok, budou do účetnictví započítané až letos. Bez vlivu tohoto posunu jsou účty ODS vyrovnané,“ řekl mluvčí ODS Jiří Sochor.

Na straně výdajů ovlivnily celkové hospodaření ODS nejvíce právě volby. Loni lidé volili krajské zastupitele a senátory, a navíc se konala kampaň před přímou volbou prezidenta. Jen volby stály stranu 129,6 milionu korun, z toho 39,5 milionu na krajské, 26,8 na senátní a 13,7 na prezidentské. Druhou nejvyšší položkou bylo zhruba 99,2 milionu na provozní výdaje.

Naopak nejvíce příjmů zajistily koaličnímu lídrovi státní příspěvky v částce 119,7 milionu. Sponzoři straně loni poslali přibližně 95,4 milionu korun. Dalších 16,4 milionu získala ODS z pronájmů a dalších činností a přes 14 milionů z členských příspěvků.

Loga politických stran
Zdroj: ČT24

Další vládní strana TOP 09 vykázala příjmy 85,1 milionu a výdaje 104,3 milionu. LIDEM měla příjmy asi 3,1 milionu a výdaje zhruba 1,8 milionu korun. Dosáhla tedy přebytku 1,3 milionu. Starostové a nezávislí (STAN), partnerské seskupení TOP 09, hospodařilo s téměř šestimilionovou ztrátou. Hnutí vykázalo příjmy asi 18,8 milionu a výdaje 24,75 milionu korun.

Opoziční ČSSD dosáhla na straně příjmů na 253,4 milionu a vydala 269,4 milionu korun. Na výroční zprávu Věcí veřejných se ve sněmovně ještě čeká.

Do sněmovny k posouzení kontrolnímu výboru mělo do dnešního dne dodat údaje o hospodaření 184 stran a hnutí, které evidovalo ministerstvo vnitra ke konci roku. Pokud tak neučiní, nebo dodají neúplnou, může jim soud pozastavit činnost a při opakovaném pochybení je i zrušit. Předložení zprávy je také podmínkou pro vyplacení příspěvku od státu. Strany dostávají kromě jiného ročně 855 tisíc za každý mandát poslance nebo senátora a za každého krajského nebo pražského zastupitele pak 237 500 korun.