Temný příběh z Milovic: Nařčení z pedofilie, fotbal a smrt

Milovice (Nymbursko) – Příběh osobní tragédie a sporů uvnitř fotbalového klubu ve středočeských Milovicích řeší nymburská policie. Milovický strážník a trenér místního fotbalového klubu Jaroslav Bobčík spáchal sebevraždu poté, co ho vedení klubu obvinilo z pedofilie a kvůli tomu jej odvolalo. Po tragédii vzal klub zpátečku a jako důvod odvolání uvedl porušení stanov. Nicméně mimo záznam ČT přiznal jeden z funkcionářů, že vedení klubu mělo obavu, že Bobčík odvede milovické malé fotbalisty jinam.

Jaroslav Bobčík zemřel v sobotu 23. března; ze služby toho dne odešel po třech hodinách s tím, že si potřebuje něco zařídit. Jeho tělo s prostřelenou hlavou vypátral hodinu před půlnocí v lese asi 10 kilometrů od Milovic policejní pes.

Podle vyšetřovatele nymburské policie Marka Šmída se jako nejpravděpodobnější jeví sebevražda; příčiny a okolnosti strážníkovy smrti jsou předmětem šetření. „Byl to bývalý voják, byl na misi v zahraničí, sloužil i u státní policie, takže psychotesty určitě musel projít. Nedalo se to předpokládat,“ dodal velitel milovické městské policie Tomáš Hrabánek.

Důvod pro odvolání? Selhání morální, etické a mravní

Bobčík ve volném čase trénoval malé fotbalisty AFK Milovice, organizoval pro ně soustředění a turnaje, pro malé hráče založil v Milovicích i fotbalovou školu. K sebevraždě došlo čtrnáct dní poté, co ho vedení místního AFK Milovice spolu s trenérem Petrem Nedvědem odvolalo. Oba obvinili z obtěžování dětí. „Na územním odboru v Nymburce jsme prověřovali podání, které se týkalo případného zneužívání nezletilých,“ potvrdil nymburský vyšetřovatel Šmíd.

  • Jaroslav Bobčík zdroj: ČT24
  • Petr Nedvěd zdroj: ČT24

Klub na svém webu odvolání zdůvodnil „morálním, etickým a mravním selháním obou trenérů“. Bobčík následně zamířil za svým nadřízeným; prý chtěl, aby o tom slyšel od něj. Že celá věc nakonec skončí sebevraždou, ale nikdo nečekal. „Pan Bobčík byl sám, bydlel sám a takovému člověku se honí hlavou cokoliv. Když ho nemilosrdně vyhodili z výkonného výboru, vypadalo to, že nedožije druhého dne,“ podotýká Bobčíkův kolega, trenér Radek Štrobl.

Poté, co se Bobčík zastřelil, klub vyjádření stáhl a vystavil nový oficiální důvod pro odvolání obou trenérů: porušení stanov. Konkrétnější vysvětlení ale představitelé klubu podat odmítají. „V tuto chvíli nebudu poskytovat nic do doby, než se vše prošetří,“ řekl místopředseda AFK Milovice Ivan Plecitý.

Bobčíkův nařčený kolega se chce očistit

Odvolaný trenér Petr Nedvěd obvinění z pedofilie odmítá a chce se očistit. „Podal jsem trestní oznámení,“ potvrdil s tím, že se k případu nechce více vyjadřovat. Bobčíkovo okolí potom obvinění odmítá rovněž. „Každý normální člověk pozná, když je dítě zneužívané; začne se chovat odměřeně, přestává mluvit, stýská se mu, chce domů… Nic takového tam nebylo, naopak vždycky to bylo perfektní, kluci pana Bobčíka zbožňovali,“ podotýká strážníkův kolega a kamarád Radek Štrobl.

Jak České televizi mimo záznam přiznal jeden z funkcionářů, vedení klubu se bálo, že jim Bobčík odvede malé fotbalisty jinam. „Pan Bobčík pro místní fotbal udělal neuvěřitelnou práci, která byla zničena čtyřmi nebo pěti lidmi, kteří si ani neuvědomují, co Milovicím provedli,“ říká trenér Štrobl. „Mohlo tady vzniknout krásné fotbalové tréninkové centrum, které už začalo být známé kolem, mohly sem dojíždět děti z celého okolí… a všechno tohle skončilo totálním useknutím, což je nám taky líto.“

Nařčení z pedofilie (zdroj: ČT24)