Praha stále řeší nedostatek lůžek pro bezdomovce

Praha - V Praze žije kolem tří až pěti tisíc lidí bez střechy nad hlavou. Většina z nich tráví noci na ulici, v tramvajích nebo v opuštěných domech. Když přijdou mrazy, stojí fronty u azylových středisek. Momentálně mají bezdomovci k dispozici pouze 700 lůžek, a to je minimálně pětkrát méně, než je potřeba. Alespoň o Vánocích si mnozí z nich mohou dopřát sváteční atmosféru, kterou jim poskytnou azylové domy. Například v denním centru Naděje, které si letos připomíná dvacáté výročí svého vzniku, mohou tito lidé již tradičně obdržet sváteční pohoštění a také malé dárky.

„V našich noclehárnách a azylových domech máme 150 míst. V denním centru se musíme řídit kapacitou, která čítá 240 lidí,“ uvedla Petra Lakatošová, oblastní ředitelka centra Naděje. Město už má jasno, kde hodlá nové prostory pro lidi bez domova najít. Využívat by je chtěla už od příští zimy. „Budeme se je snažit získat buď ze stávajících zařízení, nebo možná z některých jiných objektů jako jsou bývalé ubytovny, které jsou nyní zavřeny,“ doplnil radní pro sociální oblast Lukáš Dolínek (ČSSD).

Plán na řešení problému bude hotov v červnu 2011

„Pátý nejbohatší region v EU by měl umět tuhle problematiku řešit, když to řeší mnohem chudobnější regiony,“ domnívá se Ilja Hradecký z organizace Naděje. K magistrátnímu plánu, jak vyřešit problematiku bezdomovectví, se vyjádří ještě neziskové organizace. Hotový má být nejpozději v červnu roku 2011.

Víc lůžek v nových prostorách ale bude lidem bez střechy nad hlavou sloužit jen v podzimních a zimních měsících. „Řešit se to musí, protože bezdomovci to je dynamický problém, který v Praze postupně narůstá,“ uvedla členka výboru pro sociální politiku Zuzana Bonhomme Hankeová (TOP 09).

Vánoce čekají na bezdomovce v azylových domech

Alespoň během Vánoc má většina bezdomovců možnost zázemí sehnat: „Již podvacáté budeme slavit Vánoce s lidmi bez domova. Připravili jsme tady pro ně vánoční pohoštění jako bramborový salát a řízek, polévku, cukroví a na odchodu jim dáme dárky ve formě potravinového balíčku a oblečení,“ doplnila oblastní ředitelka centra Naděje Petra Lakatošová.

Na chystání Vánoc pro lidi bez střechy nad hlavou se podílí celá řada sponzorů a hlásí se i mnoho dobrovolníků, kteří se angažují při přípravě. Podle Lakatošové je zimní období pro lidi bez domova tradičně krizové. Mnohem častěji než dříve vyhledávají psychologa, který je jim k dispozici celý rok: „Tito lidé si o Vánocích uvědomují mnohem silněji svoji samotu i to, že nemají blízké. Proto s nimi tady trávíme Vánoce stejně, jak se děje v běžných domácnostech.“