Barroso zahájil návštěvu Prahy večeří se Zemanem

Praha – Miloš Zeman přijal na Pražském hradě předsedu Evropské komise José Barrosa. Dvoudenní návštěvu zahájila společná večeře. Zítra oba politici na Hradě vyvěsí vlajku Evropské unie. Zeman dal pozváním najevo, že chce být vůči EU vstřícnější než jeho přechůdce Václav Klaus.

Zeman s Barrosem proberou hlavně ekonomiku EU, ale i čerpání peněz z evropských fondů v letech 2014 až 2020. Kromě toho Zeman podepíše dodatek Lisabonské smlouvy. Česko bylo dosud poslední zemí EU, která ratifikaci tzv. eurovalu zatím nedokončila. Na samotnou činnost fondu, který je určen pro pomoc zemím eurozóny s finančními problémy a který už od loňského podzimu funguje, to ale nemá vliv. Zeman sám už dříve připustil, že jeho podpis je symbolickém aktem. Prezident odhaduje, že Česko vymění koruny za eura nejdříve za pět let. 

ČT24 se návštěvě José Barrosa bude věnovat i v zítřejším speciálu, který vysíláme od 10:30 do 12:00. Divákům nabídneme přímý přenos z vyvěšení vlajky, protestní akce odpůrců tohoto aktu i společný brífink José Barrosa a Miloše Zemana.

Zemanův předchůdce Václav Klaus byl odpůrcem jak vyvěšení vlajky, tak vzniku záchranného fondu. Zeman je dlouhodobým zastáncem EU. „Nevidím například důvod, proč mít sedmadvacet naprosto bezmocných zahraničních politik,“ uvedl před několika lety pro časopis Ekonom. To, že modrá zástava s dvanácti zlatými hvězdami nad Pražským hradem zavlaje, avizoval Zeman v České televizi už na podzim.

Miloš Zeman přijal José Barrosa
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

Šéf Evropské komise je první velkou politickou návštěvou, kterou Zeman coby prezident na Hradě přijímá. 

Kromě Zemana se Barroso zítra sejde i s premiérem Petrem Nečasem (ODS). 

Po Barrosovi se do Prahy chystá i prezident Evropské unie Herman Van Rompuy. Zatím je v plánu termín 25. dubna. A Zemana tento týden čeká i první zahraniční cesta, a to na Slovensko.

Čeští politici o José Barrosovi, jeho návštěvě a EU

  • „Doufám, že José Manuel Barroso bude do Prahy jezdit častěji, abych ho mohl přesvědčit a v debatě o Lisabonské smlouvě jsme stáli na stejné straně,“ řekl Václav Klaus na začátku roku 2009.
  • „Pražský hrad byl vždy symbolem české státnosti, a já myslím, že evropská vlajka má být vyvěšována někde jinde než tady,“ říkal bývalý prezident Klaus.
  • „Mým snem je federální Evropa. Jako eurofederalista říkám, že vedle společné měny je nutné mít společnou fiskální a daňovou politiku, takovou trojnožku,“ uved naopak proevropsky naladěný prezident Zaman.
  • „Federalizace je zajímavá cesta do budoucnosti, ale měli bychom říci, jak si ji představujeme,“ myslí si Lubomír Zaorálek. „Symbolicky tu vlajku vidím jako velké gesto. Ale evropskou politiku dělá vláda,“ dodal.