John mění garanta protikorupční linky

Praha - Protikorupční linku 199, kam lidé mohou volat svoje postřehy o úplatných úřednících, přestane od začátku ledna provozovat organizace Transparency International (TI). Ministerstvo vnitra, které její provoz dotuje ročně zhruba dvěma miliony korun, ji přikleplo občanskému sdružení Oživení. Informaci přinesly Lidové noviny.

Vnitro změnu oficiálně vysvětlilo tím, že konkurenční Oživení porazilo TI ve výběrovém řízení. „V ceně, administrativním zázemí, inovativnosti a strategii byl lépe hodnocen projekt Oživení,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Vůbec poprvé od existence linky 199 podle něj podaly žádost o dotaci na její provozování dva subjekty: „Ve všech oblastech, kromě zkušeností s provozem linky, byl lépe hodnocen projekt Oživení.“

Pro zástupce TI bylo rozhodnutí ministerstva překvapením. O linku se organizace stará od jejího vzniku, tedy od září 2007. „Abych řekl pravdu, tak zatím zvažujeme, jak na to reagovat. Každopádně chceme plnit cíle i bez linky,“ uvedl předseda správní rady Václav Láska. „Dosud jsme dostali jen strohé stanovisko, po důvodech se pídíme,“ dodal.

Protikorupční organizace řešila s ministerstvem už několik sporů. Jedna z roztržek se týkala právě linky 199. TI kritizovala Johna za to, že de facto 'zahltil' operátory. Vyzval totiž občany, aby každou zkušenost s korupcí hlásili právě na linku. To podle Petra Jansy z TI vedlo jen k tomu, že se u operátorů začaly hromadit informace od 'chronických stěžovatelů', které však žádné důkazy o úplatcích ve státní sféře neposkytly. Organizace také kritizovala některé Johnovy kroky v boji s korupcí. Na protest pak její lidé vystoupili z ministrova protikorupčního poradního sboru.

Václav Láska
Zdroj: ČT24
Vydáno pod